μεγάλο εθνικό στοίχημα των επομένων μηνών χαρακτήρισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελευταία για 2020 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως προστατευτικά μέτρα εμβολιασμός θα συμβαδίζουν για τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού θα το χαρακτήριζα το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Όπως γνωρίζετε, οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν μόλις το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο των Ενόπλων Δυνάμεων». Υπογράμμισε, δε, πως ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός έχει διττό στόχο: «Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορωνοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι την εποπτεία αυτής της τεράστιας επιχείρησης θα έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης, που επικυρώνεται σήμερα: «Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, τη σύσταση της οποίας θα επικυρώσουμε σήμερα στο Υπουργικό μας Συμβούλιο. Πρόεδρός της θα είναι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ».

Εν είδει μίνι απολογισμού του κυβερνητικού έργου τους προηγούμενους 12 μήνες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν παραγωγικό κύκλο κυβερνητικής δράσης. «Στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων. Αλλά πιστεύω ότι αυτόν τον θετικό απολογισμό τον μετατρέπουμε σήμερα σε εμπειρία, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Και γι’ αυτό ένα από τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021, ενώ υπάρχει και μία πλούσια ημερήσια διάταξη που αφορά στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης».

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και την ενίσχυση της φύλαξης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και στην αντίστοιχη του Υπουργείου Πολιτισμού για την εμπέδωση της αυτοτέλειας των εμβληματικών μουσείων της χώρας. «Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα συζητήσουμε σήμερα επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδικότερη αναφορά σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το πρώτο, για το οποίο θα μας μιλήσει η yπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούριο σύστημα. Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος. Άλλη μία σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα συζητήσουμε σήμερα έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος.

»Πολύ σημαντική, επίσης, θεωρώ την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης. Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται». Εν κατακλείδι, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου πως στον πυρήνα του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 παραμένει «η κοινωνία, η προστασία των αδυνάμων και η δημιουργία ευκαιρίων σε όσους χρειάζονται». Αναλυτικά επισήμανε ότι «το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 θα μας το παρουσιάσουν ο υπουργός Επικρατείας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Είναι ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους πόρους αφενός του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Γνωρίζετε καλά, οι δράσεις του κατανέμονται ανά υπουργείο και αποκρυσταλλώνονται με τη μορφή πολύ συγκεκριμένων μέτρων. Το καθένα από αυτά έχει κοστολογηθεί, το καθένα από αυτά έχει το δικό του συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται. Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Ειδική μνεία θέλω να κάνω επίσης στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης. Σε αυτή θα συντείνει μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο μόλις ψηφίσαμε, μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλους, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την προσφορά στο επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σήμερα στην πατρίδα μας. Και βέβαια, ειδικός στόχος για το 2021 είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Όλα αυτά αποτελούν μερικούς μόνο στόχους που περιγράφονται στις 73 σελίδες του ενοποιημένου σχεδίου μας, σήμερα τους εξετάζουμε, αύριο πιάνουμε δουλειά και τους κάνουμε πράξη. Να ευχηθώ ακόμα μία φορά καλές γιορτές, καλή δύναμη στην καθεμία, στον καθένα ξεχωριστά. Υγεία πάνω απ’ όλα».

 

Πηγή www.zougla.gr