Αστραπιαία βήματα προς την ενεργειακή της θωράκιση κάνει η χώρα μας, βάζοντας στο «φουλ» τις μηχανές. Δρομολογείται γεώτρηση στα Ιωάννινα, στήνεται εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο, τη στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift.

Φυσικό αέριο: Ο χάρτης των ερευνών-Γεώτρηση στα Ιωάννινα, εξέδρα στον Πρίνο

To Star έχει βίντεο παγκόσμια αποκλειστικότητα: Ο Άρης Λάμπος και ο εικονολήπτης Ηλίας Πότσης βρέθηκαν μια «ανάσα» από το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift που «σαρώνει» την περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. 

Σε περίπου δυο χρόνια από τώρα, θα ξέρουμε τι κοίτασμα κρύβεται στα οικόπεδα νοτίως της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη γεώτρηση μπορεί να γίνει το 2025 και η πλήρης αξιοποίησή του το 2028. 

Το ερευνητικό πλοίο θυμίζει ένα μικρό χωριό καθώς το πλήρωμα ξεπερνάει σε αριθμό τα εκατό άτομα. 

Το Star στο πλοίο που κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Παράλληλα με τις έρευνες του Sanco Swift δρομολογούνται:

  • η 1η ερευνητική γεώτρηση μετά από 22 χρόνια. Θα γίνει τους επόμενους μήνες στη Ζίτσα των Ιωαννίνων. 
  • εγκαθίσταται στον Πρίνο η 1η θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, μετά από 43 χρόνια, 
  • ενώ στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, ξεκινούν τρισδιάστατες έρευνες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει γεώτρηση το 2024.

Αυτά ακούν οι Τούρκοι και στρέφονται στην Αλγερία. Ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσουν κοινή εταιρεία έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα δραστηριοποιηθεί κυρίως στην Αλγερία. Χώρα από την οποία η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο. Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη διμερή μας συνεργασία. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.



Πηγή www.star.gr