Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:55

Τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με χρόνο καταβολής των επιστροφών εισφορών 200.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών από την εκκαθάριση του 2019.

Σύμφωνα με πρώτο σενάριο, οι επιστροφές ύψους 170 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τις τελευταίες μέρες του τρέχοντος μήνα.

δεύτερο σενάριο προβλέπει την καταβολή των επιστροφών σε 2 δόσεις, με την πρώτη (ύψους 115 εκατ. ευρώ) να καταβάλλεται τις τελευταίες μέρες του τρέχοντος μήνα στους περισσότερους δικαιούχους και τη δεύτερη (55 εκατ. ευρώ) να καταβάλλεται αρχές του επόμενου μήνα.

τρίτο σενάριο προβλέπει την καταβολή του συνόλου των επιστροφών στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το ποιο σενάριο θα επιλεγεί τελικά θα κριθεί από δύο παράγοντες. Συγκεκριμένα, πρωτίστως θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούν να πιστωθούν τα ποσά σε όλους (ταυτόχρονα) τους δικαιούχους.

Από εκεί και πέρα, ζήτημα είναι το πότε θα εγγραφούν οι σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Εργασίας, αν καταβληθούν φέτος οι επιστροφές, θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός του e-ΕΦΚΑ σε συνθήκες, όπου -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στελεχών του- φέτος θα κλείσει με έλλειμμα ενδεχομένως και 300 εκατ. ευρώ, αντί για οριακό πλεόνασμα 30-40 εκατ. ευρώ.

Αν καταβληθούν οι επιστροφές στις αρχές του 2021, αν και οι πιέσεις στα οικονομικά του e-ΕΦΚΑ θα είναι και με το παραπάνω παρούσες (εξαιτίας του εν εξελίξει lockdown), θα υπάρχει χρόνος για να αντισταθμιστεί αυτή η δαπάνη.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019 έδειξε πιστωτικά υπόλοιπα ύψους 203 εκατ. ευρώ για πάνω από 343.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, ποσό 33 εκατ. ευρώ παρακρατήθηκε από e-ΕΦΚΑ, καθώς τα πιστωτικά υπόλοιπα κάτω των 50 ευρώ υποχρεωτικά μένουν στον ατομικό λογαριασμό των αυτασφαλισμένων προκειμένου να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να αιτηθούν κάτι τέτοιο ακόμα και αν το υπόλοιπο ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Με πληροφορίες Capital


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 16:38

Πηγή www.zougla.gr