Δεν είναι γλυκιά πίτα. Ούτε γκαλέτ. Είναι τάρτα. Τραγανιστή στη βάση, ζουμερή και φρουκτώδης στη σάρκα. Σού βρήκαμε 5 γλυκές συνταγές που μπορείς να απολαύσεις μόνη σου ή να σερβίρεις ως επιδόρπιο σε τραπέζι με φίλους. 

Φτιάξε την πιο νόστιμη και σοκολατένια τάρτα

Γαρνίρουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα μανταρινιού και σερβίρουμε. 

Τάρτα μπισκότου με κρέμα λεμονιού

Υλικά για την τάρτα μπισκότου 

•    250 γρ. μπισκότα τύπου πτί-μπέρ ή πολυδημητριακών

•    100 γρ. βούτυρο

•    2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

•    ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη 

Υλικά για τη κρέμα λεμονιού

•    4 κρόκους αυγών  

•    220 γρ. ζάχαρη

•    70 γρ. βούτυρο

•    4 λεμόνια το χυμό από 2 το ξύσμα 

Υλικά για το σερβίρισμα 

•    300 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα 

•    1 ½  κ.σ. Ζάχαρη άχνη

•    1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας

•    ½ λεμόνι 

•    8 φύλλα φρέσκο δυόσμο 

Εκτέλεση για την τάρτα μπισκότου 

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.

•    Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στα 850 watt για 2’.

•    Προσθέτουμε σε 3 δόσεις τα μπισκότα στο κάδο του μπλέντερ, τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν και να γίνουν σκόνη, για περίπου 1’.

•    Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε μέχρι το τριμμένο μπισκότο να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.

•    Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα για τάρτες (26 εκατοστά).

•    Ρίχνουμε το μείγμα με το μπισκότο το στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να καλύψουμε τη βάση και τα τοιχώματα της και το πιέζουμε με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ώστε να γίνει ένα σώμα και να πάρει το σχήμα της τάρτας.

•    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 5’, ώστε να έχουμε μια πιο τραγανή βάση.

•    Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά η βάση της τάρτας μας στο ψυγείο για 30’.

Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού

•    Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα υλικά για την κρέμα, χωρίς το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.

•    Τοποθετούμε σε κατσαρόλα λίγο νερό , βάζουμε το μπολ με προσοχή να μην ακουμπάει στο νερό, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει, 15’-20’, ελέγχουμε συχνά την ποσότητα του νερού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο..

•    Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

•    Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα είναι έτοιμο το προσθέτουμε στη κρύα, ψημένη τάρτα και βάζουμε ξανά στο ψυγείο να κρυώσει για 80’.

Εκτέλεση για το σερβίρισμα 

•    Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

•    Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μεσαία μύτη.

•    Βγάζουμε τη τάρτα από το ψυγείο και τοποθετούμε τη σαντιγί σε ροζέτες πάνω από την κρέμα λεμονιού κυκλικά στο στεφάνι τις τάρτα. 

•    Κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές στρογγυλές φέτες, κάθε φέτα σε 4 ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε επάνω από τη σαντιγί σε διάφορα σημεία. 

•    Σερβίρουμε με τα φύλλα φρέσκου δυόσμο δίπλα στις φέτες λεμονιού και στο κέντρο τις τάρτα.

Όχι απλά μηλόπιτα – 5 τέλειες συνταγές για γλυκά με μήλο

Τάρτα με μήλα και αλατισμένη καραμέλα

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. Βούτυρο
  • 280 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1 Αυγό

Για τη γέμιση

  • 5 Κόκκινα μήλα μεσαία
  • 100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. Βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη

Για την αλατισμένη καραμέλα

  • 1/2 συσκευασία Καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • 60 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι

Εκτέλεση: 

Για τη γέμιση

• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε τη ζάχαρη, στρωμένη ομοιόμορφα στη βάση του.

• Το τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει καραμέλα.

• Ανακατεύουμε την καραμέλα με μια κουτάλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.

• Πλένουμε τα μήλα με νερό, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με το κοτσάνια και τα κόβουμε σε κύβους, μέχρι 1 1/2 εκ. .

• Ρίχνουμε τα μήλα στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε μαζί με την καραμέλα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο, ώστε να χάσουν αρκετά υγρά, να μαλακώσουν και να μελώσουν.

• Προσθέτουμε την κανέλα στο τηγάνι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι για λίγο στην άκρη, να κρυώσουν.

Για τη ζύμη

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.

• Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αυγό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

• Φοράμε γάντια, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά μεταξύ τους και να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.

• Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας αποσπώμενης φόρμας για τάρτες, 26 εκ. .

• Μεταφέρουμε μέσα τα 2/3 από τη ζύμη και τη στρώνουμε ισόποσα με τα χέρια μας στη βάση της τάρτας και στα τοιχώματα, ώστε να σχηματίσουμε το γείσο.

• Αφού στρώσουμε τη ζύμη, την πατάμε ελαφρώς από πάνω σε όλη την επιφάνειά της με τη βάση ενός ποτηριού.

• Μεταφέρουμε στη ζύμη τη γέμιση με τα μήλα από το τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψουμε τη βάση της.

• Τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε σε μικρά κομμάτια επάνω από τη γέμιση με τα μήλα, ώστε να την καλύψουμε με μια στρώση.

• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά.

• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Για την αλατισμένη καραμέλα

• Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει.

• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχει μια ρευστή και λεία υφή η σάλτσα.

• Ρίχνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι από μικρή απόσταση την σάλτσα καραμέλας επάνω από την τάρτα, ώστε να σχηματίσουμε πολλές λεπτές γραμμές στην επιφάνειά της.

• Σερβίρουμε την τάρτα κομμένη σε κομμάτια.

Τάρτα τριπλής σοκολάτας

Υλικά

Για τη βάση της τάρτας

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 1 κρόκο
  • 1 κ.ς. νερό, παγωμένο

Για την κρέμα λευκής σοκολάτας

•    400 γρ. κουβερτούρα λευκή

•    180 γρ. βούτυρο, παγωμένο

•    120 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη γκανάζ σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα 65% 
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 15γρ. κόκκους καφέ

Σοκολατόπιτα με γκανάζ σοκολάτας

Σοκολατένια τάρτα με μπισκότα

Υλικά για τη βάση

· 1 ½ συσκευασία μπισκότα 

· 225 γρ. βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση

· 550 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 54%

· 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

· 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

· 2 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι

· 50 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια

· ½ κ.γ. αλάτι

· 150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα

Για το σερβίρισμα

· 8 μπισκότα 

· Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

· Αρχικά, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ, στο φούρνο μικροκυμάτων.

· Βάζουμε στο κάδο του μπλέντερ τα μπισκότα σε δύο δόσεις και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίματα.

· Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αναμειγνύουμε, μέχρι το μπισκότο να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

· Στρώνουμε ομοιόμορφα τα 2/3 από το μπισκότο στη βάση για τάρτες (26 εκ.), και πιέζουμε με τα χέρια μας.

· Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μπισκότο, το γείσο της βάσης και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να πάρει το σχήμα της βάσης στα πλαϊνά και να κολλήσει αναμεταξύ του.

· Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 30’, να κρυώσει.

· Παράλληλα σε μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει.

· Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας μαζί με το κονιάκ, αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη μαρίζ.

· Ζεσταίνουμε σε μικρότερη κατσαρόλα το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει και αυτό.

· Παίρνουμε τη βάση της τάρτας από το ψυγείο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τη σοκολάτα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 30’ να σταθεροποιηθεί.

· Βάζουμε στο κέντρο της τάρτας, πάνω από τη στρώση της σοκολάτας, το ζαχαρούχο καραμελωμένο γάλα και το απλώνουμε ελάχιστα.

· Προσθέτουμε πάνω από τη καραμέλα τα φουντούκια, χοντροκομμένα και τα πιέζουμε ελαφρός με το πίσω μέρος από ένα κουτάλι, να βουτηχτούν στο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα.

· Ανακατεύουμε το μείγμα της σοκολάτας που μας έχει περισσέψει, αν χρειάζεται το ζεσταίνουμε ελάχιστα, το ρίχνουμε στη τάρτα μας, καλύπρουμε τη καραμέλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.

· Βουτάμε μέσα στη σοκολάτα σπασμένα ή ολόκληρα τα μπισκότα για το σερβίρισμα.

· Αφήνουμε τη τάρτα στο ψυγείο για 2 ώρες.

· Ξεφορμάρουμε το γλυκό από τη φόρμα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

· Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το γλυκό μας.

Τάρτα μανταρίνι

Υλικά:

Για την κρέμα  

  • 120 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο  
  • 4 φύλλα ζελατίνης 
  • 300 γρ. ζάχαρη 
  • ξύσμα από 4 μανταρίνια 
  • 4 μεγάλα αυγά  
  • 1/2 φλ. φρέσκο χυμό μανταρίνι 
  • 200 γρ. τυρί κρέμα  

 

Για τη βάση 

  • 200 γρ. μπισκότα 
  • 50 γρ. καβουρδισμένο λευκό αμύγδαλο 
  • 100 γρ. βούτυρο 

 

Για τη σαντιγί 

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
  • 15 – 25 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 2 βανιλίνες 

Εκτέλεση:

Για τη βάση

  • Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα μπισκότα και το αμύγδαλο και τα τρίβουμε αφήνοντας κάποια μικρά κομματάκια μπισκότου. 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μπισκότο μαζί με το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να αναμειχθούν καλά.
  • Μεταφέρουμε το μπισκότο σε μία αποσπώμενη φόρμα 24-26 εκ., πιέζουμε καλά για να απλωθεί ομοιόμορφα (ιδανικά με τη βάση ενός ποτηριού) και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. 

Για την κρέμα μανταρινιού

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι αν αφρατέψει περίπου 2-3 λεπτά. Παράλληλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα. (Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να διακόψουμε προσωρινά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής να σιγουρευτούμε ότι το βούτυρο δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μίξερ) 
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1-1 τα αυγά στο μείγμα και μόλις αυτά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το χυμό μανταρίνι. Το μείγμα μας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά αυτό θα εξαφανιστεί στη συνέχεια. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και μόλις δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να δένει περίπου στα 8 – 10 λεπτά, το αποσύρουμε από την εστία. Στύβουμε καλά τις ζελατίνες της προσθέτουμε στο μείγμα και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα έως ότου αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε με σταθερή ροή την κρέμα μανταρινιού και ομογενοποιούμε καλά.  
  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου,  καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 

Για τη σαντιγί

  • Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά για την σαντιγί και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε υφή σαντιγί. 
  • Γαρνίρουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα μανταρινιού και σερβίρουμε. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.



Πηγή www.star.gr