Αν δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις μερικά υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, απλά κάν’τα πίτα. Γνωστό και δοκιμασμένο. Επειδή, λοιπόν, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει οι πίτες έρχονται στο (επί)κεντρο του καθημερινού τραπεζιού, σου βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για αλμυρές και γλυκές συνταγές!

Ποντιακά πισία με δύο διαφορετικές γεμίσεις

Χορτόπιτα με καλαμποκίσιο αλεύρι

Υλικά

  • 500 γρ. Καλαμποκάλευρο
  • 200 γρ. Γιαούρτι 5% λιπαρά
  • 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 450 γρ. Νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 3 κ.σ. Καλαμποκάλευρο για το ταψί
  • 1 κιλό Χόρτα (σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
  •  2 Πράσα
  •  3 Φρέσκα κρεμμύδια
  •  250 γρ. Τυρί φέτα
  •  1 ματσάκι Φρέσκο άνηθο
  •  1 Αυγό
  •  200 γρ. Ελαιόλαδο
  •  Αλάτι
  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

• Πλένουμε καλά με νερό τα χόρτα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

• Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό, τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Για τον χυλό

• Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.

• Προσθέτουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το νερό, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

• Ρίχνουμε τμηματικά το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά και να έχουμε, ένα όχι πολύ ρευστό χυλό – κουρκούτι.

• Σε ένα ταψί 26×34 εκ. αλείφουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο για το άλειμμα τα τοιχώματα και τη βάση, το πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα και το τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα.

• Στρώνουμε ομοιόμορφα το μισό χυλό στη βάση το ταψιού.

• Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του το μείγμα της γέμισης και την πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας από πάνω, ώστε να μπει λίγο μέσα στον χυλό και να γίνει επίπεδη.

• Τοποθετούμε από πάνω σε διάφορα σημεία τον υπόλοιπο χυλό και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να καλύψουμε το μείγμα με τα χόρτα.

• Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του χυλού.

• Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 60 λεπτά.

• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

• Σερβίρουμε την πίτα κομμένη σε κομμάτια.

Χορταστική κοτόπιτα

Υλικά:

•    1 ολόκληρο κοτόπουλο 1 κιλό 

•    1½  κρεμμύδι ξερό

•    4 φρέσκα κρεμμύδια

•    2 πράσα

•    2 πιπεριές φλωρίνης

•    2 φύλλα δάφνης

•    3 κόκκους μπαχάρι 

•    1 καρότο 

•    1/3 ματσάκι μαϊντανός

•    2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

•    100 γρ. ελαιόλαδο

•    60 γρ. αλεύρι

•    60 γρ. βούτυρο 

•    450 γρ. ζωμό κοτόπουλο

•    200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

•    1 αυγό, τον κρόκο 

•    150 γρ. γραβιέρα 

•    1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

•    Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι

•    1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο  (8-9 φύλλα)

Εκτέλεση:

•    Προθερμαίνουμε στον αέρα το φούρνο στους 180 βαθμούς.

•    Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο σε νερό, σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το καρότο χοντροκομμένο, μισό κρεμμύδι ξερό, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι για 40’.

•    Βγάζουμε τα μπαχαρικά και τα λαχανικά και κρατάμε 450 γρ. ζωμό κοτόπουλο στην κατσαρόλα (τον υπόλοιπο αν έχει περισσέψει μπορούμε να τον αποθηκεύουμε στη κατάψυξη).

•    Αφού κρυώσει το κοτόπουλο αφαιρούμε την πέτσα, το ξεψαχνίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.

•    Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. 

•    Παράλληλα πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε σε μικρούς κύβους τη πιπεριά, το πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες (1 εκατοστό ).

•    Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το μαϊντανό.

•    Σοτάρουμε το πράσο με την πιπέρια για 2’, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε για ακόμα 3’, βάζουμε το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

•    Όταν λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 1’, προσοχή να μην  πιάσει στο πάτο της κατσαρόλας.

•    Προσθέτουμε το ζωμό και τη κρέμα γάλακτος σιγά σιγά ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

•    Μόλις αρχίσει να σφίγγει η μπεσαμέλ και εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά και να προσθέσουμε το κοτόπουλο, το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το κρόκο του αυγού, διότι θέλουμε το μείγμα να έχει χάσει θερμοκρασία.

•    Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί (25*33), στρώνουμε ένα φύλλο χωριάτικο στο κάτω μέρος του, αλείφουμε με ελαιόλαδο, εφαρμόζουμε το επόμενο σταυρωτά από πάνω, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν, στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, σταυρωτά 5 φύλλα συνολικά.

•    Μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, την απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με προηγουμένως για κάθε φύλλο.

•    Κόβουμε τις άκρες ώστε να προεξέχουν στο ίδιο μήκος (5 εκατοστά περίπου) και τις γυρνάμε προς τα μέσα δίνοντας ωραίο σχήμα.

•    Χαράζουμε αλείφουμε με ελαιόλαδο την πίτα.

•    Ψήνουμε στη μέση του φούρνου στον αέρα για 60’ .

•    Σερβίρουμε την πίτα μας. 

Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα – Την λατρεύουν μικροί και μεγάλοι

Ντοματόπιτα

Υλικά:

●    7 χωριάτικα Φύλλα για πίτα 

●    2 κιλά Ντομάτες ώριμες και σφιχτές 

●    1 κ.σ. Ελαιόλαδο 

●    1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο 

●    3 Φρέσκα κρεμμύδια 

●    2 Αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου 

●    300 γρ. Τυρί 

●    2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη 

●    10 φύλλα Φρέσκο δυόσμο

●    1/6 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό  

●    2 κ.σ. Ζάχαρη κρυσταλλική 

●    1 κ.γ. λευκό Σουσάμι 

●    1 κ.γ. μαύρο Σουσάμι 

●    Αλάτι 

●    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι  

●    Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση:

●    Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό, μέχρι τη μέση περίπου και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει το νερό μια βράση. 

●    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες στο ζεστό νερό και τις αφήνουμε για 3 λεπτά. 

●    Τις μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για 1 λεπτό. 

●    Τις σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί, ώστε να φύγει η περιττή υγρασία, τις χαράσσουμε σταυρωτά από την κάτω πλευρά και αφαιρούμε τη φλούδα τους. 

●    Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, μέχρι 3 εκατοστά και τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι.

●    Προσθέτουμε λίγο αλάτι, τις ανακατεύουμε, μεταφέρουμε το σουρωτήρι στο νεροχύτη και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από τα υγρά τους για 60 λεπτά.

●    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 200°C.

●    Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. 

●    Καθαρίζουμε και κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μαζί, μέχρι να μαλακώσουν για 3 λεπτά. 

●    Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο.

●    Μεταφέρουμε τις στραγγισμένες ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, το μαϊντανό, το δυόσμο και τη ρίγανη ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. 

●    Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί σπασμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά μεταξύ τους. 

●    Σε ένα ταψί 25×33 εκ. αλείφουμε με ελαιόλαδο τη βάση και τα τοιχώματα, στρώνουμε 4 φύλλα σταυρωτά το ένα με το άλλο,  ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο και αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν. 

●    Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση επάνω από τα φύλλα και γυρνάμε προς τα μέσα, επάνω από τη γέμιση τις άκρες που προεξέχουν. 

●    Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα 3 φύλλα τα οποία τοποθετούμε και πάλι σταυρωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

●    Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και δίνουμε ωραίο σχήμα στην πίτα. 

●    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω την πίτα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα 2 είδη σουσάμι. 

●    Ψήνουμε στη κάτω θέση του φούρνου για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα εξωτερικά.

●    Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. 

●    Σερβίρουμε τη ντοματόπιτα κομμένη σε κομμάτια. 

Τα μυστικά της επιτυχίας για τραγανό φύλλο στις πίτες

Μεσσηνιακή πορτοκαλόπιτα

Υλικά:

  • 280 γρ. πορτοκάλια (πολτοποιήμενα) μόνο σάρκα
  • 4 μέτρια αυγά
  • 140 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκαλι
  • 10 γρ. μπεϊκιν πάουντερ
  • 300 γρ. φύλλο κρούστας
  • 2 αμπούλες Βανιλίνη

Για το σιρόπι:

  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 550 γρ. νερό
  • 200 γρ.  χυμό πορτοκαλί
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ξεκινάμε παρασκευάζοντας το σιρόπι
  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι ,ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την πορτοκαλοπιτα. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ με ενα σύρμα χειρός να αφρατέψουν και να ασπρίσουν και στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα.
  • Προσθέτουμε και τα ψημένα και σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας με τα χέρια προσεκτικά
  • Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί 25 περίπου εκατοστών και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 45-60 λεπτά.
  • Σιροπιάζουμε το γλυκό 5 λεπτά αφού βγει από τον φούρνο με το μισό κρύο σιρόπι αρχικά και το υπόλοιπο 10 λεπτά αργότερα. 

Ανάλαφρη Γαλατόπιτα

Υλικά:

  • 75 γραμμάρια κορνφλάουρ
  • 340 γρ ζάχαρη
  • 560 γρ κρέμα τυρί ρικοτα (πρέπει να είναι κρέμα όμως )
  • 560 κρέμα τυρί 
  • 225 γρ κορκο αυγού 
  • 1 βανίλια 
  • 1 λεμόνι ξύσμα 
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση:

  • Προσθέτουμε στο μίξερ πρώτα κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τις κρέμες τυριών. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας 
  • Ψήνουμε σε στρογγυλή φόρμα στους 150 βαθμούς για 90 λεπτά

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.



Πηγή www.star.gr