Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ότι 186.000 θάνατοι φέτος οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δίνοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από εκείνον που ανακοινώνεται επίσημα κι ανεβάζοντας τη Ρωσία ακόμα πιο ψηλά στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

«πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στoν COVID στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», με άλλα λόγια λίγοι περισσότεροι από 186.000 θάνατοι, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τατιάνα Γκαλίκοβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για θέματα υγείας.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 333.000 θάνατοι) τη Βραζιλία (πάνω από 191.000).

Ο απολογισμός είναι υπερτριπλάσιος από τους 55.265 θανάτους για τους οποίους γίνεται λόγος επίσημα στον αφιερωμένο ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο.

Ωστόσο σε αυτόν δεν καταχωρίζονται ως εδώ παρά μόνο θάνατοι που επιβεβαιώνεται με νεκροψία πως οφείλονταν στον COVID-19. Με βάση αυτόν τον αριθμό η κυβέρνηση της Ρωσίας καυχιόταν πως αντιμετώπισε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση της πανδημίας από πολλές δυτικές χώρες.

Αλλά, σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.

Η Ρωσία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πλήττεται μετά το φθινόπωρο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. ρωσικές αρχές όμως απορρίπτουν την ιδέα να επιβάλουν δεύτερο lockdown, έπειτα από εκείνο της άνοιξης, για να προστατεύσουν την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και διαφημίζοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, του Sputnik V.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου αυτού άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Πηγή www.zougla.gr