Σε μια κατάμεστη Λεωφόρο, χιλιάδες φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα παρακολουθήσουν το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει μείνει πίσω 13 βαθμούς προσπαθεί να… αντεπιτεθεί στη μάχη του τίτλου. Τα εισιτήρια, έκαναν «φτερά» μέσα σε λίγα λεπτά, με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να θέλουν να σπρώξουν την ομάδα τους για να κάνει το 11Χ11 να συνεχίσει ακάθεκτη την κούρσα για το πρωτάθλημα. Έτσι, λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής (6/11, 19:30) καρδιές «πράσινων», «ερυθρόλευκων» και… ουδέτερων θα χτυπούν δυνατά για το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Και δυο ομάδες θέλουν τη νίκη όσο τίποτα… Ο Παναθηναϊκός θέλει να παραμείνει στην πρώτη θέση συνεχίζοντας το σερί νικών του (10 νίκες στα 10 πρώτα ματς της Super League έχουν «πράσινοι») και ο Ολυμπιακός να μειώσει τη διαφορά. Ποιος θα καταφέρει να… σκίσει τα δίχτυα (κατά το ποδοσφαιρικό κλισέ); Τα ντέρμπι των δυο ομάδων παραδοσιακά κέντριζαν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων και γι’ αυτό έχουν… βαφτιστεί και «ντέρμπι αιωνίων».

Η «πράσινη» 11αδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η «κόκκινη» 11αδα του Μίτσελ θα μπουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα παίξουν μπάλα χαρίζοντας, αν μη τι άλλο, ένα ανεπανάληπτο ποδοσφαιρικό θέαμα στους οπαδούς των «αιωνίων αντιπάλων».

Λίγο πριν το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ο «πράσινος» Γιάννης Στάνκογλου και ο «κόκκινος» Χρήστος Φερεντίνος έπαιξαν… μπάλα στο Newsbeast μιλώντας για τις αγαπημένες τους ομάδες αλλά και για τους αντιπάλους.

Γιάννης Στάνκογλου: Δεν είμαι θερμοκέφαλος – Ένα ντέρμπι είναι… ένα ντέρμπι

-Θα παρακολουθήσετε το ντέρμπι;

Δυστυχώς όχι, αλλά θα το ακούσω από το ραδιόφωνο μέσα στο καμαρίνι μου.

-Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;

Δεν είμαι από τους θερμοκέφαλους, και επειδή έπαιζα και μπάλα, ξέρω πως σίγουρα ένα ντέρμπι είναι… ένα ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη φόρμα αυτήν την στιγμή όμως ένα τέτοιο παιχνίδι είναι πάντα διαφορετικό από τ’ άλλα. Τόσα χρόνια που ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, τον ζορίζαμε. Αρκετές φορές. Και στο Καραϊσκάκη και στη Λεωφόρο. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με τη ψυχολογία του πρώτου γκολ.

-Έχετε παρακολουθήσει φέτος την πορεία του Ολυμπιακού;

Ναι, νομίζω ότι είναι πολύ ασυνάρτητος. Τώρα πάει να βρει τα πατήματα του μέσω του Μίτσελ. Δεν έχει αρχή, μέση, τέλος. Έχει μονάδες που κάνουν κάπως τη διαφορά, να το πούμε έτσι. Δεν έχει αυτό που έχει ο Παναθηναϊκός φέτος, που είναι μια «σφιχτή» και δεμένη ομάδα. Μπορεί να είναι και οι λάθος επιλογές. Πολλές ομάδες κάνουν λάθος επιλογές κάθε χρόνο. Και εμείς είχαμε κάνει στο παρελθόν. Λάθος επιλογές παικτών, λάθος προπονητή. Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει ήδη δυο προπονητές από το καλοκαίρι. Ενώ εμείς είμαστε με τον Γιοβάνοβιτς από πέρσι και είναι πολύ σημαντικό.

-Ποιους παίκτες του Παναθηναϊκού ξεχωρίζετε;

Μου αρέσει πάρα πολύ, όταν τον είδα και με τη Σλάβια Πράγας, ο Μάγκνουσον. Επίσης ο Μπρινιόλι έχει δείξει πως έχει πολλές αρετές και πιστεύω ότι θα τις ξεδιπλώσει αργότερα κι άλλο. Θα μας λείψει ο Αϊτόρ. Επίσης πιστεύω ότι θα ξεχωρίσει ο Παλάσιος πάλι. Από την στιγμή που βρίσκει τη φόρμα του, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη αυτό το ξεπέταγμα που έχει. Και βέβαια ο Σπόραρ που το «έχει» πολύ.

-Από τον Ολυμπιακό θα κλέβατε κάποιον;

Μου άρεσε όταν πρωτοβγήκε ο Χάμες Ροντρίγκεζ. Ξέρω ότι δεν είναι παίκτης που έχει σταθερότητα αλλά είναι καταπληκτικός παίκτης. Έχει φοβερό σουτ, βλέπει γήπεδο, έξυπνος ποδοσφαιριστής.

-Από τα ντέρμπι που έχετε παρακολουθήσει ποιο είναι αυτό που σας έχει μείνει «χαραγμένο»;

Έχω πολλά χρόνια να παρακολουθήσω ντέρμπι γιατί με το θέατρο που ασχολούμαι τα τελευταία 20 χρόνια είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνω στο γήπεδο. Θυμάμαι έναν υπέροχο Τελικό Κυπέλλου με Σαραβάκο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Θυμάμαι 3-4 στο Καραϊσκάκη. Τις χαρές του Παναθηναϊκού φιλάθλου δηλαδή.

-Κάνετε ακραία πράγματα στο γήπεδο;

Όχι πια. Κάποτε ναι, μέχρι τα 19 μου. Πήγαινα σε πορείες, έκανα φασαρίες αλλά πια όχι. Να βρίσω; Θα βρίσω! Είναι εκτόνωση. Αλίμονο. Δε γίνεται. Και πέρσι που πήγα με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, ήμουν όπως ήμουν στα 20 μου. Και φώναξα και τραγούδησα και χτυπήθηκα με τους διπλανούς μου στο γκολ. Αγκαλιαστήκαμε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και αυτή είναι η μαγεία του. Αλλά θέλω να βλέπω καλό ποδόσφαιρο και όχι φτιαχτά πράγματα. Θέλω να βλέπω ομάδες που παίζουν μπάλα.

Πότε ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκατε στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε τον Παναθηναϊκό;

Ήμουν πολύ μικρός. Ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, νομίζω με τον Άρη. Κερδίσαμε 2-0 και εκεί ερωτεύθηκα τον Παναθηναϊκό λόγω Ρότσα. Φόρτσα Ρότσα Μπουμπλής! Ε μετά ήρθε ο Ζάετς, ο Σαραβάκος… Κι άλλες αδυναμίες.

-Θα πηγαίνατε στο Καραϊσκάκη;

Αν μπορούσαν να πάνε οι φίλαθλοι, ναι. Γιατί όχι; Έχω πάει πάρα πολλές φορές αλλά με έχουν συλλάβει και πολλές φορές. Δεν έχω δει παιχνίδι. Το πέρασα στο Αστυνομικό Τμήμα του Ρέντη.

-Αν είχατε πρόταση να συμμετάσχετε σε διαφήμιση του Ολυμπιακού θα το κάνατε;

Μου έχει συμβεί να μου προτείνουν να διαφημίσω την κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς που έβγαλε για το μπάσκετ του Ολυμπιακού. Πήγα να το κάνω. Την ώρα όμως που το έκανα γύρισα και είπα στα παιδιά που ήταν υπεύθυνοι της παραγωγής: «Παιδιά δεν μπορώ να το κάνω, λυπάμαι, δυστυχώς». Και δεν το έκανα.

-Αν ήσασταν πρόεδρος του Παναθηναϊκού για μια σεζόν τι θα κάνατε για την ομάδα;

Αυτή την στιγμή δεν θα άλλαζα κάτι, απλά θα έδινα λεφτά και θα έπαιρνα δυο τρεις παίκτες που θα μου έλεγε ο Γιοβάνοβιτς.

-Τι είναι για σας ο Παναθηναϊκός με μια λέξη;

Είναι μαγεία. Έχω μεγαλώσει με πολύ ωραίες στιγμές… Εκτόνωση.

-Γιατί Παναθηναϊκός και όχι κάποια άλλη ομάδα;

Πρώτον γιατί ήταν ο πατέρας μου και δεύτερον γιατί είδα τον Ρότσα στο Αλεξάνδρας.

-Θα κάνετε και μια πρόβλεψη για το πρωτάθλημα;

Πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα πάμε καλά. Θα εξαρτηθούν πολλά από το ντέρμπι της Κυριακής. Αν νικήσουμε, σίγουρα θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα. Από εκεί και πέρα θα κοντραριστούμε με την ΑΕΚ. Αν έχουμε συνοχή και συνέπεια, δεν έχουμε τραυματισμούς και παρθούν και κάποιοι καλοί παίκτες που θα βοηθήσουν τον Γενάρη, σίγουρα είναι η πρώτη φορά που μπορώ να πω από πολύ νωρίς ότι κάτι μπορεί να γίνει.

Χρήστος Φερεντίνος: Πιστεύω πως όσοι θεωρούν ξεγραμμένο τον Ολυμπιακό κάνουν λάθος

-Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί το ντέρμπι;

Είναι από τις φορές, μετά από πολλά χρόνια, που είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη. Μιλάμε για ντέρμπι κανονικό όπως τα παλιά «δυνατά» ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο, οπότε η πρόβλεψη είναι δύσκολη. Εννοείται ότι θέλω να κερδίσει ο Ολυμπιακός γιατί ήδη έχει μια απόσταση 10 πόντων και θα πάει στους 13. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα μετά για τον Ολυμπιακό αλλά θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός είναι στα καλύτερα του. Έχει φοβερή ψυχολογία, πολύ καλό προπονητή και τον κόσμο μαζί του μετά από πάρα πολύ καιρό. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από 10.000 κόσμου πήγαν στον Βόλο. Θα είναι πολύ δύσκολη έδρα η Λεωφόρος. Ο Ολυμπιακός έχει το καλό ότι δεν είναι το φαβορί όπως ήταν άλλες φορές. Αυτό είναι συν, γιατί όποτε ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς να είναι φαβορί αποδίδει καλύτερα. Τον είδαμε και με τη Φράιμπουργκ που για 60-65 λεπτά ήταν πολύ καλός. Έχει βελτιωθεί ο Ολυμπιακός, γιατί από την αρχή της περιόδου μέχρι πριν ένα διάστημα ήταν στα χειρότερα του. Είναι βελτιωμένος και νομίζω ότι θα το παλέψει. Όλα είναι πιθανά. Θεωρώ ότι είναι εξίσου πιθανό να νικήσει ο Ολυμπιακός παρότι ο Παναθηναϊκός είναι στα καλύτερα του.

-Τι φταίει που ήταν φέτος κακός ο Ολυμπιακός;

Συνήθως φταίνε διάφορα πράγματα, όχι μόνο ένα. Νομίζω η φυσική κατάσταση των παικτών και οι αλλαγές στους προπονητές σε συνδυασμό με τα κακά αποτελέσματα που έριξαν τη ψυχολογία της ομάδας. Επίσης οι αλλαγές που έγιναν στους παίκτες και το ότι δεν αφομοιώθηκαν γρήγορα. Τα κακά αποτελέσματα του καλοκαιριού επιβάρυναν ψυχολογικά την ομάδα. Είναι διάφορα. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένα. Πάντως πολλές φορές οι ομάδες περνάνε και μια κάμψη για να μπορέσουν να ξαναβρούν μετά τον ρυθμό τους και τη φόρμα τους. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός τη πέρασε τη μεγάλη κάμψη. Νομίζω ότι είναι καλύτερα που μένει εκτός Ευρώπης για να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να ρολάρει τη νέα του ομάδα. Είναι μια νέα ομάδα. Νομίζω ότι ο Μίτσελ είναι θετικός παράγοντας.

-Ποιους παίκτες του Ολυμπιακού ξεχωρίζετε;

Πρώτο και καλύτερο τον Ελ Αραμπί. Μ’ αρέσει που είναι ο Φορτούνης στην ομάδα. Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο Πασχαλάκης. Αδυναμία μου είναι ο Βαλμπουενά που τραυματίστηκε βέβαια. Μου αρέσουν πολύ και οι δυο Ροντρίγκεζ. Θεωρώ ότι ο Μασούρας μπορεί να ξαναβρεί τον πολύ καλό εαυτό του.

-Ποιον παίκτη του Παναθηναϊκού θα «κλέβατε»;

Τον Aϊτόρ αλλά είναι τραυματίας τώρα.

-Από τα ντέρμπι που έχετε παρακολουθήσει ποιο είναι αυτό που σας έχει μείνει «χαραγμένο»;

Θυμάμαι τα παλιά ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού με Σαραβάκο, με Νίκο Αναστόπουλο, Μητρόπουλο, Πέτρο Μίχο κλπ. Τότε γέμιζαν τα γήπεδα. Εκείνης της εποχής τα ντέρμπι τα έχω πολύ έντονα στο μυαλό μου.

-Πηγαίνετε πολύ συχνά στο γήπεδο. Ακραία πράγματα κάνετε;

Πηγαίνω κυρίως σε ντέρμπι και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Όχι, δεν κάνω ακραία πράγματα. Ποτέ δεν έκανα. Ούτε πιτσιρικάς ούτε τώρα. Δεν είμαι καθόλου της λογικής αυτής. Ούτε βρίζω. Μου αρέσει ο πολιτισμός, να απολαμβάνω. Αν ήταν όλοι σαν και μένα θα ήταν βαρετό το γήπεδο. Μου αρέσουν αυτοί που λένε έξυπνα συνθήματα και τραγουδάνε. Η Θύρα 7 που βλέπω πραγματικά δίνει ένα φοβερό χρώμα μέσα στο γήπεδο. Και οι αντίστοιχες εξέδρες βέβαια. Δεν μου αρέσουν οποιοιδήποτε κάνουν φασαρίες και πράγματα που προκαλούν βία. Ούτε για πλάκα. Μου αρέσουν τα «γλυκά» γήπεδα, που τους βλέπεις όλους να τραγουδάνε και μπορεί να είναι και ξένοι φίλαθλοι, άλλης ομάδας. Αυτό το ζηλεύω πάρα πολύ, έτσι θα ήθελα να γίνουν κάποτε και τα ελληνικά γήπεδα. Να μπορούν πχ να πηγαίνουν οι Ολυμπιακοί στην ΑΕΚ χωρίς να γίνονται έκτροπα. Αυτό που σε κάποιους φαίνεται τόσο μακρινό ή τόσο ξενέρωτο και ξένο, θα ήταν πραγματικά επίτευγμα αν γινόταν. Κάποτε υπήρχε και στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς το έχουμε χάσει τελείως.

-Έχετε πάει ποτέ στη Λεωφόρο;

Έχω βρεθεί δυο φορές στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η πρώτη φορά ήταν για να παρακολουθήσω την Εθνική Ελλάδος που έπαιζε με τη Ρωσία. Είχαμε κερδίσει και η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια, το 1979 είχε περάσει στο Euro. Η δεύτερη ήταν όταν έκανα το «Μπαμ» και κάναμε φάρσα στον Στέλιο Διονυσίου. Του την είχαμε «στήσει» στη Λεωφόρο και είχαμε πει ότι θα έλεγε τον ύμνο του Ολυμπιακού. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είχαν σηκώσει πανό που έγραφε: «Γιατί Στέλιο;». Ανάμεσα στους φιλάθλους ήμουν και εγώ μεταμφιεσμένος.

-Αν είχατε πρόταση να συμμετάσχετε σε φιέστα του Παναθηναϊκού θα το κάνατε; Θα λέγατε ναι;

Όχι. Πρώτον δεν θα μου έκανε τέτοια πρόταση ο Παναθηναϊκός εμένα γιατί οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να δουν έναν άνθρωπο δικό τους. Δεν θα μου γινόταν και δεν θα ήταν σωστό. Αλλά θα ήθελα να μπορώ να πηγαίνω και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στο γήπεδο της ΑΕΚ και να παρακολουθώ αγώνες.

-Πότε ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκατε σε γήπεδο για να παρακολουθήσετε τον Ολυμπιακό;

Το θυμάμαι γιατί ήταν χαρακτηριστικό… ήταν το Ολυμπιακός – Ηρακλής, τελικός Κυπέλλου, ήμουν πολύ μικρός. Με είχε πάει ο θείος μου μαζί με άλλα ξαδερφάκια μου.

-Αν ήσασταν πρόεδρος του Ολυμπιακού για μια σεζόν τι θα κάνατε για την ομάδα;

Και να είχα απεριόριστα λεφτά;

-Ναι

Θα ήθελα να φέρω τους Χάαλαντ και Ντε Μπρόινε από την Σίτι. Θα τους έλεγα «Πόσα θελετε;». Αν δεν τα έβρισκα μαζί τους θα έφερνα τον Εμπαπέ από την Παρί.

-Γιατί Ολυμπιακός και όχι κάποια άλλη ομάδα;

Νομίζω απ’ το οικογενειακό περιβάλλον μου. Αυτό έπαιξε ρόλο. Παρ’ όλο που μεγάλωσα στα Εξάρχεια σε μια γειτονιά της Αθήνας με πολλούς Παναθηναϊκούς. Νομίζω και το σχολείο έπαιξε ρόλο. Γιατί η κολλητή μου παρέα τότε, στο δημοτικό, έτυχε να είναι Ολυμπιακοί, και γίναμε έτσι παρεάκι κατευθείαν.

-Τι είναι για σας ο Ολυμπιακός με μια λέξη;

Κατ’ αρχήν ο Ολυμπιακός είναι μια σταθερά. Αυτό που με συνδέει με την παιδική μου ηλικία. Είναι αυτό που με κάνει να έχω ακόμα τον παιδικό ενθουσιασμό, τη χαρά. Μου έχει προσφέρει πάρα πολλές συγκινήσεις και είναι μια ωραία εκτόνωση. Ένα ωραίο καταφύγιο. Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, τις δυσκολίες που έχουμε, στα προβλήματα… Είναι πάντα μια παιδική χαρά, κάτι που με κάνει να ξεχνιέμαι και να περνάω ωραία. Να διασκεδάζω. Μου προσφέρει συγκινήσεις. Το ότι είμαι Ολυμπιακός μου έχει προσφέρει πολύ ωραία πράγματα.

-Θα κάνετε και μια πρόβλεψη για το πρωτάθλημα;

Θεωρώ ότι φέτος είναι ο Παναθηναϊκός πολύ κοντά. Είναι πολύ δυνατός. Και η ΑΕΚ είναι πολύ καλή. Το λέω από τώρα, πιστεύω πως όσοι θεωρούν ξεγραμμένο τον Ολυμπιακό κάνουν λάθος γιατί τώρα αρχίζει και μοντάρει την ομάδα οπότε και μπορεί να είναι στο παιχνίδι.

Πηγή www.newsbeast.gr