Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 11:50

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στις Φιλιππίνες

To γραφείο της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι υπάρχει «λογική βάση» στην πεποίθηση ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Από το 2016 που εξελέγη ο Ντουτέρτε ξεκίνησε έναν αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και επικρίσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ντουτέρτε έχει επιτεθεί εναντίον των διεθνών προσπαθειών, όπως τις αποκάλεσε, να τον παρουσιάσουν ως έναν «αδίστακτο και άκαρδο παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και απέσυρε μονομερώς τις Φιλιππίνες από την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ το 2018.

Το γραφείο του απέρριψε σήμερα Τρίτη την έκθεση του ΔΠΔ ως νομικά λανθασμένη και γεμάτη εικασίες. «Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ» σχολίασε ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του Ντουτέρτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκθεση του ΔΠΔ που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι «το γραφείο (της εισαγγελέως) εκτιμά ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες προσφέρουν λογική βάση για να πιστέψει ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: φόνοι, βασανιστήρια και σοβαρές σωματικές και πνευματικές βλάβες, όπως και άλλες απάνθρωπες πράξεις» από το 2016 ως το 2019.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, 5.942 φερόμενοι έμποροι ναρκωτικών είχαν σκοτωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, αν και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί σε ύποπτες συνθήκες.

Οι οργανώσεις αυτές κατηγορούν την αστυνομία ότι εκτελεί συστηματικά φερόμενους εμπόρους ναρκωτικών και χρήστες. Η αστυνομία το διαψεύδει και απαντά ότι όσοι σκοτώθηκαν είχαν αντισταθεί στη σύλληψη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Φιλιππίνων Ισμαέλ Γιου αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του ΔΠΔ, λέγοντας ότι το γραφείο του δεν έχει λάβει ακόμη αντίγραφό της.

Το ΔΠΔ ξεκίνησε την προκαταρκτική εξέταση του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες το 2018 και το πρώτο μισό του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει αν θα ζητήσει άδεια για να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το θέμα.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, 11:56

Πηγή www.zougla.gr