«Είναι σοκαριστική η εικόνα των επικηρυγμένων προσώπων», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη / Βίντεο: ΕΡΤ

Για συνταγματική εκτροπή έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, σχετικά με την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, όπου απειλούσε δικαστές, δημοσιογράφους και αξιωματούχους.

«Είναι σοκαριστική η εικόνα των επικηρυγμένων προσώπων», είπε η κα Στενιώτη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πολάκης: Η νέα ανάρτηση μετά την καρατόμηση Τσίπρα – Τι μηνύματα στέλνει

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν νομίζω ότι υπάρχουν δηλώσεις, όχι μόνο πολιτικού αλλά οποιουδήποτε προσώπου για ομαδικές εκκαθαρίσεις θεσμικών οργάνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η συγκεκριμένη ανάρτηση – η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών – συνιστά συνταγματική εκτροπή. Διότι η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου αλλά βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσημη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: «Καθαιρείται» ο Πολάκης με απόφαση Τσίπρα

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση αλλά θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της», διευκρίνισε η κα Στενιώτη και πρόσθεσε: «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας».

Παύλος Πολάκης: Aποφάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάρτησή του

Επίσης μιλά για μια «προαναγγελία χειραγώγησης των θεσμών της Δικαιοσύνης. Ομιλεί περί εκδίωξης δικαστών, περί εθελουσίας εξόδου και δημιουργεί μία νέα σχολή δικαστών, μέσα από την οποία θα προσλάβουμε τα δικά μας παιδιά, τους δικούς μας δικαστές. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου».

Νέα ανάρτηση Πολάκη μετά το «άδειασμα» ΣΥΡΙΖΑ – «Θα τα πούμε όλα!»

Στην ερώτηση, ποια θεωρεί ότι είναι τα αίτια μίας τέτοιας ανάρτησης, η κ. Στενιώτη απάντησε: «Δεν είναι μεμονωμένη η τοποθέτηση του κ. Πολάκη, έχει ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις. Φανερώνει την αντίληψή του για τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Απίστευτες απειλές Πολάκη κατά δικαστών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων

«Αδειάζουν» Πολάκη και Ραγκούσης – Ξανθόπουλος

Με κοινή τους δήλωση ο νέος Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, (ο οποίος πήρε τη θέση του Παύλου Πολάκη) και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος «αδειάζουν» τον Παύλο Πολάκη.

Τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ξεκάθαρα ότι διαφωνούν κάθετα με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά δημοσιογράφων και δικαστικών, ενώ τονίζουν ότι τα όσα είπε ο Κρητικός πολιτικός «διατυπώθηκαν ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Παράλληλα, όμως, αφήνουν αιχμές για την εισαγγελία: «Η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού».

Αναλυτικά η η κοινή δήλωση Ραγκούση – Ξανθόπουλου

«Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο.

Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση.

Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας.

Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.



Πηγή www.star.gr