Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020, 06:41

Καθώς έκλειναν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ χθες Τρίτη, τα exit polls που διεξήγαγε η Edison Research παρουσίασαν τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ψηφοφόρους αλλά και τη δημογραφική βάση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Ισχύς μεταξύ των Λατινοαμερικανών

Η στήριξη προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο φαίνεται να ενισχύεται μεταξύ των Λατινοαμερικανών σε σημαντικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και Τέξας.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα exit polls, ο Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μοιράζονται την ψήφο των Λατινοαμερικανών. 2016 μόνο 4 στους 10 Λατινοαμερικανούς είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τριών στους δέκα μη λευκών ψηφοφόρων, έναντι δύο στους δέκα πριν τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ διατήρησε και προβάδισμά του μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα exit polls της Edison Research, έξι στους δέκα λευκούς ψηφοφόρους προτίμησαν τον Ρεπουμπλικανό, ποσοστό που παραμένει ίδιο σε σχέση με 2016.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σημείωσε κέρδη μεταξύ των Κουβανών στην πολυπληθή νότια Φλόριντα, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στο Τέξας τέσσερις στους 10 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ, άνοδος σε σχέση με τους τρεις στους δέκα το 2016, βάσει των exit polls στην πολιτεία αυτή.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων, ο Ρεπουμπλικανός κέρδισε φέτος μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων της ομάδας αυτής των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Η εθνική δημοσκόπηση της Edison έδειξε ότι περίπου το 11% των Αφροαμερικανών, το 31% των ισπανόφωνων και το 30% των Ασιατών ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων και στις τρεις δημογραφικές ομάδες έναντι του 2016.

Μειώνεται η βάση των ηλικιωμένων που ψηφίζουν Τραμπ

Ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη του απόδοση μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων για να αντισταθμίσει τις απώλειές του μεταξύ της παραδοσιακής του εκλογικής βάσης. Φαίνεται να έχει μειωμένη στήριξη από τους λευκούς άνδρες και τους πιο ηλικιωμένους στην Τζόρτζια και τη Βιρτζίνια, βασικά κομμάτια της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Edison.

Αν και ο Ρεπουμπλικανός εξακολουθεί να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων αυτών των ομάδων, κάποιοι από αυτούς στράφηκαν στον Μπάιντεν.

δημοσκοπήσεις της Edison εμφανίζουν τον Τραμπ να κερδίζει την ψήφο των επτά από τους δέκα άνδρες στην Τζόρτζια, μείωση σε σχέση με το πλεονέκτημα των οκτώ στους δέκα που είχε έναντι της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Αν και κερδίζει τους έξι στους δέκα ψηφοφόρους άνω των 65 ετών στην Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικανός είδε το ποσοστό του να μειώνεται, καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν 7 στους 10.

Στη Βιρτζίνια μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μεταξύ των λευκών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, σε έξι στους δέκα έναντι επτά στους δέκα το 2016. Αντίστοιχα νούμερα καταγράφονται και μεταξύ των λευκών ανδρών.

Πιο ενθαρρυντικό είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο το γεγονός ότι έξι στους δέκα κατοίκους της Βιρτζίνια με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων τον στηρίζουν.

Ανησυχία για τον κορωνοϊό

Οι δημοσκοπήσεις αποκάλυψαν και την έντονη ανησυχία των Αμερικανών για την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ήδη μολυνθεί και περισσότεροι από 230.000 έχουν πεθάνει.

Αν και μόνο δύο στους δέκα σε εθνικό επίπεδο δήλωσαν ότι ο Covid-19 αποτελεί το ζήτημα που είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιλογή τους για πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μισοί ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η πανδημία, ακόμα κι αν αυτό βλάψει την οικονομία.

Σε exit poll σε εθνικό επίπεδο, τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους εκτίμησαν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την πανδημία πάνε «πολύ άσχημα». Στις αμφίρροπες πολιτείες Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα, πέντε στους δέκα δήλωσαν ότι η αντιμετώπιση του Covid-19 από την κυβέρνηση πηγαίνει «κάπως ή πολύ άσχημα».

Τέλος, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν ήδη από τον Οκτώβριο και ίδιο ποσοστό εμφανιζόταν βέβαιο ότι η πολιτεία τους θα καταμετρήσει σωστά τις ψήφους.

Άλλα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία, οι φυλετικές ανισότητες, το έγκλημα, η ασφάλεια και η υγεία.

Πηγές: AΜΠΕ, Reuters

Πηγή www.zougla.gr