Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, 12:43

Συνέντευξη: Αγγελική Στόγια

Ο Βαγγέλης Δρίσκας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις! Εδώ και είκοσι (!) χρόνια τον απολαμβάνουμε τηλεοπτικά μέσα από εκπομπές μαγειρικής, ενώ τη φετινή χρονιά έχουμε τη χαρά να τον βάζουμε καθημερινά στο σπίτι μας μέσω του Open και της εκπομπής του «Κάθε Μέρα Σεφ». Είναι καταξιωμένος στον χώρο του, ενώ έχει δοκιμαστεί σε διάφορα πόστα και δουλειές. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Βαγγέλης Δρίσκας μιλάει στο govastileto.gr για όλους και για όλα. Τόσο για τα πρώτα του ξεκινήματα και τις δύσκολες συνεργασίες στην καριέρα του όσο και για MasterChef και τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν δει τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Προέρχεστε από μαγειρική οικογένεια, από μικρός δηλαδή μέσα στις κουζίνες, οπότε η μαγειρική για εσάς ήταν μονόδρομος. Πλέον είστε ένας καταξιωμένος σεφ και θα θέλαμε να μάθουμε αν ο δρόμος προς την επιτυχία και την καταξίωση ήταν εύκολος ή αν αντιμετωπίσατε εργασιακές δυσκολίες.

Κάθε επάγγελμα έχει δυσκολίες αν θέλεις να εξελιχθείς. Η μαγειρική έχει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, έχεις να παλέψεις με την πίεση στο σέρβις, με τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις ημέρες και τα ωράρια εργασίας. Αυτά πρέπει να τα αποδεχθεί όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το επάγγελμα. Για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μη μένουμε στάσιμοι. Να ενημερωνόμαστε συνεχώς και να ακολουθούμε τις παγκόσμιες τάσεις σε τεχνικές και υλικά και το κυριότερο να πειραματιζόμαστε και να πηγαίνουμε κάθε φορά τη δουλειά μας ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά. Στη πράξη μεγαλύτερες δυσκολίες ή προκλήσεις που αντιμετώπισα ήταν κακοί συνεργάτες κατά καιρούς από επιχειρηματίες μέχρι το προσωπικό της κουζίνας που χρειάζονταν πάντα ειδική μεταχείριση και υπομονή.

Είχατε στη μέχρι τώρα καριέρα σας δύσκολες συνεργασίες; Κι αν ναι, τι κάνατε;

Πάντα υπάρχουν δύσκολες συνεργασίες και σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, όπως σας είπα, χρειάστηκε ειδική μεταχείριση και υπομονή. Αν δω καλά στοιχεία στους συνεργάτες μου, το παλεύω για να διορθώσω τις καταστάσεις. Στη δουλειά μας ένας μέτριος μάγειρας, αν είναι καλό παιδί κερδίζει πόντους. Ένας κακός χαρακτήρας, όσο καλός και αν είναι στη δουλειά του, στο τέλος θα μείνει στο περιθώριο. Η μαγειρική θέλει ομάδες και αρχηγούς και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει μαζί μου κάποιος που δημιουργεί προβλήματα. Και εγώ δεν μένω σε προβληματικές συνεργασίες, φεύγω και προχωράω μπροστά με οποιοδήποτε κόστος.

Σας απολαμβάνουμε τηλεοπτικά μέσω της καθημερινής εκπομπής σας  «Κάθε μέρα Σεφ με τον Βαγγέλη Δρίσκα», πώς σας φαίνεται ο χώρος της τηλεόρασης; Τι άλλο ετοιμάζετε επαγγελματικά;

Σχετικά με την καινούργια μου εκπομπή «Κάθε Μέρα Σεφ» που μεταδίδεται καθημερινά στις 15:15 στο ΟΡΕΝ, φιλοδοξώ να βάλω τους τηλεθεατές στη κουζίνα τους και να μαγειρεύουν όπως σεφ. Με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και χαρά. Γι’ αυτό μοιράζομαι μαζί τους απλόχερα όλες τις γνώσεις μου, κάθε συνταγή έχει αναλυτικά βήματα στην εκτέλεση και πολλές συμβουλές και δε υπάρχουν κρυμμένα στάδια ή περίεργα υλικά ή κάτι χωρίς να το εξηγήσω αναλυτικά. Με στήλες όπως «Μαμαδίστικες συνταγές», «Υγιεινά αλλά Νόστιμα», «Ελληνική Κουζίνα», «Έθνικ Κουζίνες», «Masterclass σε 5’» και «Ζαχαροπλαστική για Όλους», κάθε επεισόδιο έχει κάτι για τον καθένα.

Στην τηλεόραση βρίσκομαι τα τελευταία 20 χρόνια με σχεδόν καθημερινές εμφανίσεις και εκπομπές, οπότε είναι ένας πολύ οικείος χώρος. Δύσκολος, απαιτητικός, αλλά και γοητευτικός. Ξεκίνησα με βουτιά στα βαθιά, σε καθημερινή ζωντανή πρωινή εκπομπή και μ’ αυτό τον τρόπο εξοικειώθηκα πολύ γρήγορα, σε σημείο πλέον που δεν νοιώθω πως υπάρχουν κάμερες απέναντι μου, κάθε φορά που παρουσιάζω μαγειρική είναι σαν να μαγειρεύω στη κουζίνα μου μόνος ή με φίλους. Έχω συνεργαστεί με ενδιαφέροντες ανθρώπους κατά καιρούς και όπως μου είχε πει η αείμνηστη Ρίκα Βαγιάνη την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε «Βαγγέλη μου να θυμάσαι, η τηλεόραση θέλει γερό στομάχι, κάθε φορά που βγαίνεις στο γυαλί δίνεις εξετάσεις και σ’ αυτό το χώρο δεν κάνεις φιλίες, εδώ είσαι για δουλειά». Μετά από τόσα χρόνια, επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη όσα μου είπε.

Επαγγελματικά ετοιμάζω δύο βιβλία με τις εκδόσεις Πατάκη, το πρώτο είναι ένα οδοιπορικό στις κουζίνες της Ασίας με τις καλύτερες συνταγές που δοκίμασα στα ταξίδια μου εκεί και το δεύτερο είναι το «Κάθε Μέρα Σεφ 2», με τις απόλυτες συνταγές που πρέπει να έχει κάποιος στο συνταγολόγιο του και είναι η συνέχεια του πρώτου μου ομότιτλου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2003.

Παρακολουθείτε Master Chef; Σας αρέσει ως πρόγραμμα; Θα θέλατε να είστε κριτής;

Το παρακολουθώ περιστασιακά, δεν διασκεδάζω με τέτοιου είδους ριάλιτι. Παλιότερα είχε πιο μαγειρική κατεύθυνση, τώρα δίνουν έμφαση στις προσωπικές ιστορίες, στις εντάσεις, σε συγκρούσεις και πάει λέγοντας. Έχω πάει guest κριτής στην πρώτη του σεζόν και στο MasterChef Junior. Δεν ήταν ποτέ σκοπός μου ή επιθυμία μου να είμαι κριτής, δεν μου το πρότειναν ποτέ για να το σκεφθώ και έχω υπάρξει κριτής εδώ και πολλά χρόνια στα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας όπου κρίναμε αληθινούς σεφ και πραγματικό φαγητό.  Να σας πω την αλήθεια, εκφράζομαι καλύτερα και έτσι όπως θέλω μέσα από τις εκπομπές μου.

Η πανδημία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τον χώρο της εστίασης και τον κλάδο σας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Πιστεύω πως ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Φοβάμαι πως πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν οριστικό λουκέτο και μάλιστα θα την πληρώσουν οι συνεπείς και οι τυπικοί. Ο χώρος αντιμετώπιζε πάντα προβλήματα, χρειάζεται στήριξη από το κράτος όπως επιδότηση εργασίας, μείωση φόρων και εισφορών και μία ελαστικότητα στα εργασιακά χωρίς να γίνεται κατάχρηση από καμία από τις δύο  πλευρές. Χρόνια τώρα, το να ανοίξει κάποιος εστιατόριο ήταν άθλος. Δυστυχώς η πανδημία έχει φέρει πολλές ανατροπές, δείτε τι γίνεται και εκτός Ελλάδας όπου καταρρέουν κολοσσοί. Αυτή τη στιγμή κανείς μας δεν ξέρει πώς θα είναι η επόμενη μέρα….

Η προσωπική σας ζωή έχει μείνει πίσω λόγω της επαγγελματικής;

Όχι, όταν θέλεις μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δεχθώ πως θα δουλεύω τις μέρες και τις ώρες που οι φίλοι μου θα είναι έξω και θα διασκεδάζουν. Οι γιορτές ήταν πάντα μαρτύριο αφού είχαν έξτρα κούραση και πίεση. Με τα χρόνια, ή το συνήθισα ή μ’ αρέσει τόσο πολύ η δουλειά μου που δουλεύω πολλές ώρες και τις μέρες που οι υπόλοιποι ξεκουράζονται χωρίς να με ενοχλεί. Και μπορεί πια να μην είμαι σε κουζίνες εστιατορίων αλλά οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν έχουν ωράριο.  

Τις τελευταίες ημέρες ένα «τσουνάμι» καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και εργασιακό εκφοβισμό έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στον δικό σας χώρο έχουν υπάρξει τέτοια περιστατικά; Τι έχετε να πείτε γι’αυτό το ντόμινο αποκαλύψεων που έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό το ξεσκέπασμα. Το θετικό είναι πως τα θύματα της κάθε περίπτωσης βρήκαν το θάρρος να το καταγγείλουν δημόσια, δεν είναι τόσο εύκολο να μοιραστείς με το κόσμο ένα προσωπικό τραύμα που σε ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Στο δικό μας χώρο δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μου παρόμοια περιστατικά, εμείς παλιότερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη ζήλεια και την κρυψίνοια των ανωτέρων μας που δεν ήθελαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους για να μη τους ξεπεράσει κάποιος άλλος. Όλα αυτά προ ίντερνετ καθώς τώρα πια με το διαδίκτυο και τα βιβλία η γνώση μοιράζεται απλόχερα. Οι κακοί τρόποι βέβαια, θα υπάρχουν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, και αυτό δυστυχώς έχει να κάνει με την έλλειψη μόρφωσης.


Και δύο συνταγές από την εκπομπή «Κάθε Μέρα Σεφ με τον Βαγγέλη Δρίσκα». Στο www.driskas.com  θα βρείτε τα βίντεο όλων των επεισοδίων και των συνταγών από τις εκπομπές που έχουν ήδη προβληθεί.

Μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο

Υλικά για 4 μερίδες

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου με μείγμα αρωματικών

από 1 κόκκινη, κίτρινη και πράσινη πιπεριά

100 ml κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ελιές χωρίς κουκούτσι

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

150 γρ. πικάντικη γραβιέρα

ελαιόλαδο

ανθός αλατιού σε νιφάδες

baby πατάτες σπασμένες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τον πολτό σκόρδου και τις πιπεριές σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά. Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατίστε και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη. Ρίξτε στη κατσαρόλα το κρασί, τις ελιές, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε σε μέτρια ένταση για 40 λεπτά. Μετά προσθέστε τη γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Συνοδέψτε το φαγητό με μικρές πατάτες τις οποίες αφού βράσετε ολόκληρες για 15 λεπτά, πατήστε τες για να σπάσουν, αλατίστε τες, ραντίστε με ελαιόλαδο και ψήστε τες στους 180ο C για 15 λεπτά.

Σοκολατένιο κέικ χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 1 στενόμακρη φόρμα 20 εκ.

200 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση

250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

4 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

4 αυγά

250 ml γάλα

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σερβίρισμα:

100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

100 γρ. φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το βούτυρο με το σιρόπι αγαύης, τα αυγά, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τη κουβερτούρα. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα για κέικ. Ψήστε στους 180ο C για 40 λεπτά. Απλώστε στην επιφάνεια τα 100 γρ. λιωμένης κουβερτούρας και πασπαλίστε με τα φουντούκια.

Πηγή: govastileto.gr

Πηγή www.zougla.gr