Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020, 11:46

Η σταθεροποίηση σε τριψήφιο και υψηλό αριθμό κρουσμάτων προκαλεί …πονοκέφαλο στους ειδικούς καθώς, παρά τη λήψη αυστηρών μέτρων δεν βλέπουν να μειώνεται η διασπορά του κορωνοϊού. Το γεγονός ότι πολλά κρούσματα επιβεβαιώνονται σε διάφορες ομάδες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, εγείρει πολλά ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων.

Αυτό που έχει τονιστεί έως τώρα, τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι ότι ένα δεύτερο lockdown θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας γι’ αυτό τον λόγο εφαρμόζονται τα τοπικά lockdown και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων ακόμα και σε δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, η ισορροπία της καμπύλης του κορωνοϊού μεταβάλλεται διαρκώς ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα, η καμπύλη αυτή μπήκε σε μία νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική τροχιά τη στιγμή που είχαν αρχίσει να υπάρχουν ελπίδες για σχετική σταθεροποίηση.

Ήδη οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ μέχρι την περασμένη Παρασκευή, καλυμμένο ήταν το 66% των ΜΕΘ-Covid στην Αττική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αυτό που επιδιώκουν σε πρώτη φάση είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η πτώση στους αριθμούς.

Η σταθεροποίηση έστω και σε τριψήφιο, υψηλό, αριθμό θεωρείται ένα πρώτο βήμα. Διότι, υπάρχει και το κακό σενάριο που προϋποθέτει περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού και αύξηση του αριθμού των μολυσμένων.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει προς το παρόν και σε αυτό ελπίζουν οι ειδικοί ότι θα αποδώσουν το επόμενο διάστημα τα μέτρα.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ο προβληματισμός των ειδικών επικεντρώνεται στους ασθενείς κυρίως εκείνους που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που είναι και το βασικό μέτωπο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν νέες εστίες αναμετάδοσης της Covid-19, τόσο στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, όσο και σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα Πέλλας, ενώ συναγερμός σήμανε και σε πέντε οικισμούς στη Θήβα και τη Χαλκίδα έπειτα από κηδεία με… 200 παρευρισκομένους.

Και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όμως επιβεβαιώθηκαν πέντε κρούσματα σε επαγγελματίες Υγείας.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θεωρούν ότι τα μέτρα δεν είναι πλήρως αναποτελεσματικά, αλλά επιδρούν κατά 50% στη μείωση της μεταδοτικότητας.

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Νέα μέτρα δρομολογεί η επιτροπή των ειδικών σε περίπτωση που δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, όπου εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα της διασποράς.

Πρόκειται για την καθολική χρήση της μάσκας, παντού και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός από όσα σημεία είναι ήδη υποχρεωτική (πλατείες, ουρές αναμονής, στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς).

Δεύτερο μέτρο είναι το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δηλαδή, δύο ώρες νωρίτερα από ότι σήμερα. Ωστόσο, το μέτρο αυτό προβληματίζει τους ειδικούς καθώς θα δυσχέραινε κι άλλο τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών, ενώ πιθανότατα να επικρατούσε και μεγαλύτερος συγχρωτισμός στους εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι πλατείες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Στην Περιφέρεια Αττικής ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

– Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

– Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

– Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

– Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.

– Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.

– Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.

– Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών. Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως). Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.

– Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο:

Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

– Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Εκτεταμένοι έλεγχοι – τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

– Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική:

– Αποφασίζεται η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ζακύνθου και για τους δήμους Μυκόνου, Κύθνου:

– Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

– Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.

– Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και για τους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

– Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. 

Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Πηγή www.zougla.gr