Αν είστε γλυκατζήδες αλλά νηστεύετε αυτές τις μέρες, το star.gr συγκέντρωσε μερικές νηστίσιμες συνταγές για γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε.

Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έφτιαξε στο breakfast@star, τον πιο νόστιμο χαλβά 

Εύκολες συνταγές για σιμιγδαλένιο χαλβά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κρόκο κοζάνης και ξηρούς καρπούς

Υλικά της Συνταγής

  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
  •  1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
  •  1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
  •  3 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
  •  4 ποτήρια ζεστό νερό
  •  5 γρ. κρόκο Κοζάνης
  •  80 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  •  1 βανιλίνη
  •  ½ κ.γ. κανέλα
  •  1 πορτοκάλι μόνο το ξύσμα

Εκτέλεση της Συνταγής 

  •  Αρχικά ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε όλο το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για 2’.
  •  Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 2’.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και προσθέτουμε τα 3 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα μαζί με τη κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Παράλληλα ρίχνουμε τους στήμονες από το κρόκο Κοζάνης στο 4ο ποτήρι νερού και το ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  • Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 4’ με 5’, σε μέτρια φωτιά. Μόλις έχουμε ένα πουρέ, που ξεκολλάει από την κατσαρόλα ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σε κομμάτια, τις σταφίδες, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την βανιλίνη και τα ανακατεύουμε.
  •  Μεταφέρουμε το χαλβά μας στην φόρμα με τρύπα στη μέση (26 εκατοστά) και τον απλώνουμε ομοιόμορφα,
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Υλικά

  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι ψηλό σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 ποτήρια νερό 
  • 120 γρ. cranberries 
  • 120 γρ. αμύγδαλα ψητά
  • 1 κ. γλυκού κανέλλα σκόνη

Φτιάξτε τα πιο τέλεια νηστίσιμα φαγητά – Εύκολες και γρήγορες συνταγές

 

Για τη βάση του κέικ

•    440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

•    440 γρ. καστανή ζάχαρη

•    70 γρ.κακάο 

•    1 κ.γ. baking powder

•    2 κ.γ. μαγειρική σόδα

•    1/3 κ.γ. αλάτι

•    2 βανιλίνες

•    3 κ.σ. μηλόξιδο

•    240 γρ. ηλιέλαιο

•    530 γρ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση και τη σύνθεση

•    350 γρ. φiστικοβούτυρο

•    180 γρ. μέλι ή σιρόπι καραμέλας

•    120 γρ. μαργαρίνη ή vegan βούτυρο

•    80 γρ. καυτό νερό

•    100 γρ. κουβερτούρα κλασσική 

Για την κρέμα tsunami

•    350 γρ. κουβερτούρα κλασσική 

•    240 γρ. γάλα σόγιας με γεύση βανίλια

•    100 γρ. φιστίκι τριμμένο

Εκτέλεση της Συνταγής

Για τη βάση του κέικ

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Σεμιζάρουμε 2 αποσπώμενες φόρμες ή 2 ταψάκια 24 εκ.

Βήμα 2

Σε ένα μπoλ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατέυουμε καλά.

Βήμα 3

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μηλόξιδο, το ηλιέλαιο, το ξίδι και το χλιαρό νερό και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα ισόποσα στις δύο φόρμες. Περισσότερη ευκολία και ακριβές μοίρασμα ζυγίζουμε 850 γραμ. στην κάθε φόρμα.

Βήμα 4

Ψήνουμε για 35’-40’ ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ. Το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για 1 h.

Βήμα 5

Κόβουμε το κάθε κέικ με ένα μαχαίρι του ψωμιού ή με μια χοντρή κλωστή ή πετονιά, χωρίζουμε το κάθε κέικ σε 2 μέρη. Στο σύνολο θα έχουμε 4 κομματια.

Για τη γέμιση

Βήμα 1

 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το φιστικοβούτυρο και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 2’-3.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μέλι μαζί με το καυτό νερό και ανακατεύουμε. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το μέλι με σταθερή ροή μέχρι να έχουμε μία αφράτη και κρεμώδες υφή.

Για τη σύνθεση

Βήμα 1

Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα η οποία να είναι τουλάχιστον δύο με τρία δάχτυλα μεγαλύτερη από την διάμετρο του κέικ. Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης και με ένα κουτάλι απλώνουμε ομοιόμορφα. Πάλι ζούμε με το ένα τρίτο από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια κέικ, βάζοντας το τελευταίο κομμάτι κέικ σαν καπάκι.

Βήμα 2

Τυλίγουμε το κέικ με την πλαστικό φιλμ φροντίζοντας να το έχει αγκαλιάσει σφιχτά.

Για την κρέμα tsunami και την ολοκλήρωση

Βήμα 1

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα λίγο πριν το σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Βήμα 2

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3

Λίγο πριν σερβίρουμε, την αδειάζουμε πάνω από το κέικ πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι. Σε αυτό το σημείο το tsunami κέικ έτοιμο εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας τραβώντας το φιλμ.

Xαλβάς με μέλι και πορτοκάλι: Για τους λάτρεις του παραδοσιακούς

 

Υλικά της Συνταγής 

•    3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•    2 κ.γ. baking soda

•    6 κ.γ. σκόνη κακάο

•    1 κ.γ. αλάτι

•    2 φλιτζάνια ζάχαρη

•    3 κ.σ. λευκό ξίδι

•    2 βανίλιες ή 2 κ.σ. εκχύλισμα φυσικής βανίλιας

•    3/4 του φλιτζανιού ηλιέλαιο

•    2 φλιτζάνια κρύο νερό

•    1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Για την επικάλυψη σοκολάτας 

•    200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

•    2 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση της Συνταγής

•    Κοσκίνισε το αλεύρι και ανάμειξε με την baking soda, το κακάο σε σκόνη και το αλάτι σε ένα μπολ

•    Σε άλλο μπολ ανακάτεψε τη ζάχαρη, το ξίδι, τη βανίλια και το λάδι μαζί με το νερό. Χτύπησε με ένα σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και να αναμειχθούν τα υγρά υλικά

•    Στη συνέχεια πρόσθεσε λίγο, λίγο το αλεύρι στο μπολ με τα υγρά υλικά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη. Στο τέλος πρόσθεσε και τα ψιλοκομμένα καρύδια

•    Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC και λάδωσε ελαφρά μια φόρμα για cupcakes. Η ζύμη αυτή θα σου δώσει περίπου 24 μετρίου μεγέθους cupcakes

•    Ρίξε την ζύμη να γεμίσεις τα ¾ του κάθε cupcake και με μια σπάτουλα διόρθωσε την επιφάνεια για να έχεις πιο ομοιόμορφο ψήσιμο

•    Ψήσε για περίπου 20′ λεπτά και βγάλε από το φούρνο. Αφού κρυώσουν ελαφρά ξεφόρμαρε και άφησε να κρυώσουν καλά07Στο μεταξύ βάλε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί με ελάχιστο ηλιέλαιο και αφού λιώσει άλειψε την επιφάνεια κάθε κομματιού. 

 

Yλικά της Συνταγής

  • 80γρ ταχίνι
  • 100γρ ελαιόλαδο
  • 100γρ καστανή ζάχαρη 
  • 100γρ κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 60μλ χυμό πορτοκάλι ή νερό 
  • 1 βανιλίνη 
  • 1/2 κγ σόδα 
  • 200γρ αλεύρι
  • 150γρ δάκρυα σοκολάτας υγείας 
  • πρέζα αλάτι

Εκτέλεση της Συνταγής

  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το ταχίνι με το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Προσθέτουμε τον χυμό/νερό, τις ζάχαρες και την βανιλίνη κι χτυπάμε μέχρι να λιώσουν οι ζάχαρες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει η ζύμη.
  • Ιδανικά κάνουμε την ζύμη ρόλο τυλίγουνε με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο για 3/4 ώρες.
  • Κόβουμε το ρόλο σε ίσα κομμάτια, περίπου 12, σχηματίζουμε μπαλάκια την ζύμη και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς αέρα για 10-12 λεπτά.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.



Πηγή www.star.gr