Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021, 09:44

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τρίτη το βράδυ ένα ψήφισμα που καλεί αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του λόγω υποκίνησης της θανατηφόρας ταραχής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε ήδη αρνηθεί, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική βουλευτή Νάνσι Πελόζι, να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του – επτά ημέρες πριν από το πέρας της θητείας του.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας» ανέφερε ο κ. Πενς στην επιστολή, κρίνοντας πως, εάν προχωρούσε, θα δημιουργούνταν «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

Δημοκρατικοί σκοπεύουν να καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία.

Η βουλευτής Λιζ Τσέινι -κόρη του Ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι-, η οποία θεωρείται τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προστέθηκε εξάλλου στα μέλη της ΚΟ του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι θα ταχθούν υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η κα. Τσέινι υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «κάλεσε αυτόν όχλο, συγκέντρωσε αυτόν όχλο και άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», προτού συμπληρώσει: «Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Παράλληλα, την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021, 09:49

Πηγή www.zougla.gr