Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021, 12:40

Τη φετινή Αποκριά η Νάουσα την «γιόρτασε» …αλλιώς, λόγω της πανδημίας. Η Αποκριά της Νάουσας σημαίνει συμμετοχή, βιωματική δράση, αυθορμητισμός, γλέντι και παράδοση. Ωστόσο, φέτος, ο Δήμος Νάουσας λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, διοργάνωσε διαδικτυακές δράσεις για την περίοδο της Αποκριάς, που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας καθώς  και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Γενίτσαροι και Μπούλες μπορεί φέτος να  μη ξεχύθηκαν  στους δρόμους της Νάουσας, ωστόσο το παραδοσιακό έθιμο αναδείχθηκε με ποικίλες δράσεις στο διαδίκτυο.

Επίσης, χθες, Κυριακή της Τυρινής, με τη συνδρομή του Δήμου Νάουσας ήχησε ο ζουρνάς σε κεντρικά σημεία της πόλης από οργανοπαίκτες που έπαιξαν από τα μπαλκόνια παραδοσιακή μουσική.  

Επισημαίνεται ότι το ιστορικό  έθιμο της Νάουσας γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και φτάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Πρόκειται για ένα έθιμο με βαθιές ρίζες που όπως και τα περισσότερα καρναβαλικά έθιμα στην Ελλάδα κρατάει από την αρχαιότητα και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Η πρώτη μαρτυρία για το δρώμενο έρχεται το 1706, όταν έγινε αντί μνημόσυνου για την άρνηση στο παιδομάζωμα που επιχείρησαν Οθωμανοί την προηγούμενη χρονιά και τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Στο έθιμο παίρνουν μέρος κάθε χρόνο μόνο νεαροί άνδρες. Πρωταγωνιστεί ο  «Γενίτσαρος», ο περήφανος αυτός φουστανελοφόρος, με τα πολλά ασημικά στο στήθος, κέρινο «πρόσωπο» και την μακριά πάλα (σπαθί ) στη φουστανέλα. Κύριο ρόλο έχει η «Μπούλα» (νύφη), άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα, χωρίς όμως να την γελοιοποιεί, και φοράει φαρδιά φουστάνια και «πρόσωπο» κέρινο στολισμένο με τούλια και λουλούδια. Στο τέλος της πομπής του μπουλουκιού, ακολουθεί η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.

Το έθιμο ξεκινάει κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς,  επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Τυρινής και συνεχίζεται την Καθαρά Δευτέρα με τους χορευτές να χορεύουν  δίχως «πρόσωπο». Επίσης, τα μπουλούκια των χορευτών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας συναντιούνται  στην περιοχή του Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο ξινόμαυρο κρασί.

Δείτε τις φωτογραφίες 

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021, 12:41

Πηγή www.zougla.gr