Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, 09:50

Η Σλοβακία ενισχύει τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του COVID-19, εισάγοντας νέο κανονισμό με τον οποίο επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους από την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ανακοίνωσε την Κυριακή μια σειρά από έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASR, καθώς η Σλοβακία καταγράφει μια αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.

Στα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό μόνο σε εξωτερικούς χώρους και η παράδοση φαγητού σε πακέτο από την Πέμπτη, ενώ τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι σάουνες θα κλείσουν τελείως.

Τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να διασφαλίζουν χώρο τουλάχιστον 15 τετραγωνικών μέτρων για κάθε πελάτη, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα πρέπει κάποιες από τις ώρες που θα είναι ανοιχτά να εξυπηρετούν μόνον ηλικιωμένους πελάτες.

Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν και οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κόσμο, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τη συζήτηση για να αποφασίσουν αν θα επιβληθεί απαγόρευση στις δημόσιες συναντήσεις άνω των έξι ανθρώπων.

Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή συγκεντρώσεων μεγάλου αριθμού ανθρώπων, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κατοικημένες περιοχές, όταν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένειά του, δήλωσε παράλληλα χθες ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι.

«Ξέρουμε ότι αν δεν υιοθετήσουμε αυστηρά μέτρα, η καμπύλη (των νέων κρουσμάτων) θα μεγαλώσει με παρόμοιο τρόπο με αυτόν στην Τσεχική Δημοκρατία» σημείωσε ο υπουργός.

Η Σλοβακία, η χώρα των σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να μείνει σχετικά αλώβητη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια οξεία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στην Ευρώπη, η χώρα αυτή έχει καταγράψει περίπου 19.850 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 61 θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19.

Πηγή www.zougla.gr