Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 11:30

Οι δυνάμεις της αποσχισθείσας περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζεται από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν σήμερα τις συγκρούσεις, μία ημέρα αφού σημειώθηκαν βομβαρδισμοί εναντίον κατοικημένων περιοχών από τους οποίους σκοτώθηκαν άμαχοι.

«Ένοπλες συγκρούσεις διάφορων βαθμών έντασης ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύχτας (της Κυριακής προς Δευτέρα) και εξακολουθούν να μαίνονται» σε όλη τη γραμμή του μετώπου, επισήμανε η Σουσάν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών στο Καραμπάχ επισήμανε ότι το πρωί η πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ, με 50.000 κατοίκους, έγινε στόχος «έντονων πυρών από ρουκέτες».

Την προηγουμένη και οι δύο πλευρές στοχοθέτησαν πόλεις, κυρίως το Στεπανακέρτ και τη γειτονική του πόλη Σούσα και στο Αζερμπαϊτζάν της Γκάντζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου και την Μπεϊλαγκάν.

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των δύο πλευρών, από τους βομβαρδισμούς κυρίως με ρουκέτες, τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πέντε στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Όπως συμβαίνει από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους, μεταδίδοντας εικόνες από κατεστραμμένα σπίτια ή ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί.

Την Κυριακή το βράδυ μπροστά στους βίαιους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του στον Αρμένιο ομόλογό του λόγω «της αύξησης του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων». Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση της Ρωσίας «για εκεχειρία το συντομότερο δυνατό».

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού επίσης καταδίκασε «τους τυφλούς βομβαρδισμούς».

«Αποχώρηση και συγγνώμη»

Εκατοντάδες σπίτια και κτήρια βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία και σχολεία, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατά την ένατη ημέρα των συγκρούσεων δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή δήλωσε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων «από τις περιοχές μας» και μέχρι ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν να «ζητήσει συγγνώμη» από τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και να δηλώσει ότι «το Καραμπάχ δεν είναι Αρμενία».

Το Μπακού έχει εξάλλου ανακοινώσει ότι έχει πετύχει πολλές στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, κυρίως την ανάκτηση πόλεων.

«Φανταστικές νίκες»

Όμως η Αρμενία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της.

«Έχοντας αποτύχει να σημειώσει νίκες στο πεδίο της μάχης, η αζερική πλευρά ανακοινώσει φανταστικές νίκες και διαδίδει “fake news” για αρμενικούς βομβαρδισμούς εναντίον αζερικών κατοικημένων περιοχών» κατήγγειλε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο απολογισμός των νεκρών, που εξακολουθεί να είναι μερικός καθώς το Μπακού δεν ανακοινώνει τους θανάτους στρατιωτών του, ανέρχεται σε 251 μαχητές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και 24 Αζέρους άμαχους. Όμως κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000 με 3.000 στρατιώτες του αντιπάλου.

Περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, με πολλές δυνάμεις να αντιμάχονται για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή: η Ρωσία, παραδοσιακός διαιτητής στην περιοχή, η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν.

Πηγή www.zougla.gr