Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 12:09

«Το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή» δήλωσε για τα περιοριστικά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτης. Στόχος της κυβέρνησης είναι «από 1η Μαρτίου σταδιακώς ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε (αν επικρατήσει επιπεδοποίηση στα κρούσματα, που υπάρχει σήμερα). Θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα, αυτή θα είναι η δική μας τοποθέτηση με την επιφύλαξη της εισήγησης της υγειονομικής επιτροπής. Θα εξακολουθήσουν προφανώς τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα ατομικά μέτρα υγιεινής, (αλλά) το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή», τόνισε για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκρίνισε πως σε όλες τις χώρες χορηγείται και αυτό που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει μια ενιαία φόρμα πιστοποιητικού, έτσι ώστε να είναι «εύκολα ελέγξιμη η ακεραιότητα του πιστοποιητικού».

Και σε σχέση με τις μετακινήσεις πιο συγκεκριμένα, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο, όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς περιορισμούς, να ταξιδέψουμε είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό», σημείωσε για να να συμπληρώσει, «το πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση ταξιδιού». Όσοι εν τέλει φέρουν πιστοποιητικό, θα μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου, γλιτώνοντας τεστ, ελέγχους κ.ο.κ., εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά με το εάν το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται από εργοδότες ως προϋπόθεση πρόσληψης, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Η χρήση του πιστοποιητικού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους που ανάγονται στη διευκόλυνση μετακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση θα είναι παράνομη και δεν θα επιτρέπεται. Αν συμβεί σε χώρο εργασίας να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό ως κριτήριο επιλογής, αυτό θα επισύρει τις κυρώσεις του νόμου και θα συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος εργαζομένων», είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 12:09

Πηγή www.zougla.gr