Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, 09:30

Ενώπιον του σεναρίου που εδώ και μήνες όλοι απεύχονται βρίσκεται η Κύπρος. Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθεί να ισορροπήσει το άνοιγμά της μετά από τα lockdowns που επιβλήθηκαν είτε αρχές Νοεμβρίου, είτε στη συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη πρόκληση από τη γένεση της πανδημίας: την επιβολή ενός lockdown ή τουλάχιστον μέτρων που θα παραπέμπουν σε μια lockdown κατάσταση.

Οι αριθμοί των θετικών που ανακοινώνονται καθημερινά είναι ενδεικτικοί της τραγικότητας της κατάστασης, την ώρα μάλιστα που το Υπουργείο Υγείας, αξιολογώντας τα ποσοστά επαλήθευσης των rapid τεστ, έκρινε ότι δεν θα διενεργούνται από τούδε και στο εξής επαληθευτικά τεστ με τη μέθοδο του pcr. Πιο απλά δηλαδή όποιος εντοπιστεί θετικός από τον έλεγχο μέσω rapid τεστ θα μπαίνει σε αυτοπεριορισμό και θα ενημερώνει τις στενές του επαφές. Η μη επαλήθευση των rapid τεστ με τη μέθοδο των pcr θα έχει και ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ενός συνολικού αριθμού και όχι δύο αριθμών που γινόταν μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Το αρνητικό ρεκόρ των 700 και πλέον κρουσμάτων της 28ης Δεκεμβρίου σήμανε συναγερμό. Λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει το 2020 και την ώρα που η χώρα μας αναμένει τη δεύτερη παρτίδα εμβολίων που θα ενισχύσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα που άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, γίνονται σκέψεις για επιβολή αυστηρών μέτρων ίσως και τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Το lockdown πλέον βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SigmaLive, στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα σενάρια, όπως η επαναφορά των sms παράλληλα με τα ισχύοντα μέτρα προς περιορισμό της κυκλοφορίας. Επιπλέον δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση των συναθροίσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί Υπουργικό Συμβούλιο γι’ αυτή την ρβδομάδα άρα η όποια συνεδρίαση του Υπουργικού θα έχει τη μορφή του κατεπείγοντος και θα είναι μονοθεματική αφού το μόνο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο θα είναι η ενδεχόμενη αυστηροποίηση μέτρων.

«Αναπόφευκτο ένα ολικό lockdown»

Μονόδρομος το lockdown για τον δρα Χάρη Αρμεύτη. Ο πνευμονολόγος και μέλος του ΠΙΣ μιλώντας στο κρατικό κανάλι είπε ότι είναι αναπόφευκτο ένα ολικό lockdown αν συνεχίσουμε έτσι επισημαίνοντας: «Θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τον επόμενο μήνα». Ο γιατρός αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. «Θα αρχίσουμε να ψάχνουμε κρεβάτια για τις ΜΕΘ. Είναι η στιγμή των τολμηρών αποφάσεων» είπε συγκεκριμένα.

«Αν δεν μπει lockdown σήμερα, θα μπει μέσα στο Γενάρη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή όπως πάνε τα πράγματα» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: sigmalive.com


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, 09:42

Πηγή www.zougla.gr