Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:44

Πολωνία: Πώς η κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε απειλή των 30 δισ. δολαρίων για τις τράπεζες

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνία έλαβε μέτρα για να επιλύσει τη μεγαλύτερη απειλή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, προσθέτοντας στις εμπορικές τράπεζες βοήθεια για να μετατρέψουν δάνεια 30 δισ. ελβετικών φράγκων σε ζλότι.

Οι τράπεζες ζήτησαν από τη νομισματική αρχή να επέμβει μετά από πλήθος αγωγών αναφορικά με τα δάνεια, που τις ανάγκασαν να προβούν σε συσσωρευμένες προβλέψεις.

Είναι ασαφές ωστόσο πόσες τράπεζες θα είναι πρόθυμες ή σε θέση να ανταποκριθούν στους αυστηρούς όρους που περιλαμβάνουν διακοπή χορήγησης μερισμάτων και bonuses, και μείωση της μόχλευσης.

Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που ήταν δημοφιλή την τελευταία δεκαετία, καθώς ήταν πιο φθηνά από τα δάνεια στο πολωνικό νόμισμα, έγιναν ένας οικονομικός και πολιτικός κίνδυνος αφού το τοπικό νόμισμα έχασε το ήμισυ της αξίας του.

Αυτό άφησε εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών με αυξημένα χρέη και πυροδότησε μια σωρεία αγωγών που απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο των τραπεζών.

«Η πιθανή συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας στη διαδικασία, θα αμβλύνει την υπερβολική μεταβλητότητα του ζλότι στην περίπτωση που οι τράπεζες υποχρεωθούν να αγοράσουν ξένα νομίσματα απευθείας από την αγορά» αναφέρουν αναλυτές της πολωνικής αγοράς.

Η ανακοίνωση είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να βοηθήσει την αγορά και έρχεται μετά από την προειδοποίηση της Citigroup την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ζλότι μπορεί να υποτιμηθεί εάν οι τράπεζες σπεύσουν στην αγορά για να αποκτήσουν ελβετικά φράγκα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι όροι που τέθηκαν από την κεντρική τράπεζα είναι ένα πικρό ποτήρι που πρέπει να πιουν οι τράπεζες και οι μέτοχοι.

Οι πολωνικές τράπεζες ήδη δεν μπορούν να καταβάλουν μέρισμα έχει το μέσον του έτους, ενώ τώρα ορισμένες ίσως εξετάζουν μια παρατεταμένη περίοδο χωρίς πληρωμές στους μετόχους.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:46

Πηγή www.zougla.gr