Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021, 11:25

Στις σχολικές αίθουσες θα βρεθούν από αύριο Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας με τους ειδικούς να δηλώνουν πως έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Φυσικά, οι επιδημιολόγοι έχουν δηλώσει ότι σε αυτές τις ηλικίες η μετάδοση του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρως χαμηλή συγκρτικά με τους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, ο λόγος που έκλεισαν τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν ήταν η μετάδοση του ιού αλλά ο συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων στις εισόδους των σχολείων και στη συνέχεια σε άλλους χώρους.

Έτσι λοιπόν, από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και όλες οι βαθμίδες στα ειδικά σχολεία. Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι».

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, είπε η υπουργός και υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω. Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.

Επίσης, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για αυτούς που έχουν πολλά παιδιά.

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033 και θα δοθεί βεβαίωση από το σχολείο που θα βεβαιώνει την εγγραφή του παιδιού σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανοίξει η ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid έτσι ώστε να είναι απολύτως βέβαιοι ότι είναι ασφαλείς. «Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε η κα Κεραμέως μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ακόμη ότι εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά περιοχής.

Εκτεταμένες συζητήσεις για το άνοιγμα των υπολοίπων βαθμίδων

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται».

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κάνουν τηλεκπαίδευση όλα τα γυμνάσια και λύκεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Κεραμέως γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν μαθήματα δια ζώσης οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες, είναι προτεραιότητά μας να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Από την κυβέρνηση υπάρχει πρόθεση να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες», είπε μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότιέχει μειωθεί η ύλη των μαθημάτων που θα συμπεριληφθούν στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες από την προηγούμενη χρονιά και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η μείωση της σχολικής ύλης ήταν αναμενόμενη, δεδομένου των συνθηκών», πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.

Ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξήγησε ότι η πρωτοβάθμια είναι χαμηλότερου ρίσκου μεταδοτικότητας και για αυτό ανοίγει πρώτη. «Η Γ’ Λυκείου έχει ανάγκες. Η επιτροπή συζητάει εκτεταμένα».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου συμπλήρωσε η υπουργός. Ερωτηθείς για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα.

 

 

Πηγή www.zougla.gr