Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, 08:46

Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Iσλάμ, καταδίκασε σκίτσα που προσέβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ και τις απόπειρες να συνδεθεί ισλάμ με την τρομοκρατία, ωστόσο δεν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, όπως έκαναν άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Εξάλλου αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία καταδικάζει κάθε ενέργεια τρομοκρατίας, σε μια προφανή αναφορά στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι νωρίτερα αυτό τον μήνα από έναν ακραίο ισλαμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη που δίδασκε.

«Η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελούν φάρο σεβασμού, ανεκτικότητας και ελευθερίας, που θα απορρίπτουν πρακτικές και ενέργειες που προκαλούν μίσος, βία και εξτρεμισμό και είναι αντίθετες στην συνύπαρξη» ανέφερε η ανακοίνωση.

σκίτσα του Μωάμεθ προκάλεσαν την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και Κοινοβούλιο του Πακιστάν να υιοθετεί απόφαση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Παρίσι.

Στη Σαουδική Αραβία οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ της γαλλικής αλυσίδας Carrefour είναι viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και δύο μεγαλύτερα καταστήματα στο Ριάντ χθες Δευτέρα ήταν γεμάτα, όπως πάντα. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γαλλία σχολίασε ότι δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει αντίκτυπος από τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Η εταιρεία Majid al Futtaim, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των σούπερ μάρκετ Carrefour στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα στηρίζει τις τοπικές οικονομίες πουλώντας προϊόντα τοπικών παραγωγών και προσφέροντας εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στο γειτονικό Κουβέιτ κάποια σούπερ μάρκετ έχουν αποσύρει γαλλικά προϊόντα.

 

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, 09:01

Πηγή www.zougla.gr