Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 14:00

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα περιμένει την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της cCovid-19 προτού το χορηγήσει στους πολίτες.

Οι δηλώσεις του Μπάμπις φαίνεται να σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει τη χορήγηση του Sputnik V χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

Η Τσεχία είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν πληγεί περισσότερο από το τρέχον κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Την Τρίτη ανακοίνωσε 10.165 νέα κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 13 Ιανουαρίου, ενώ συνολικά στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κάτοικων έχουν καταγραφεί 17.642 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

«Σίγουρα θα περιμένουμε την έγκριση του ΕΜΑ» τόνισε ο Μπάμπις σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η χώρα μπορεί να λάβει το εμβόλιο Sputnik V και να το αποθηκεύσει μέχρι να λάβει την απαραίτητη έγκριση, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να το χορηγεί αμέσως.

«Είναι μια παρόμοια προσέγγιση με το αίτημα που είχε υποβληθεί στον ΕΜΑ να επιτρέψει τις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο είχαν αποθηκεύσει χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι να λάβει έγκριση ώστε να κερδίσουν ημέρες, διότι κάθε ημέρα μετρά» εξήγησε.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ των εμβολίων κατά της Covid-19 και ότι οποιοδήποτε μπορεί να χορηγηθεί εφόσον έχει λάβει την έγκριση του ΕΜΑ.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ουγγαρίας ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το Sputnik V.

Η Τσεχία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους πιο αργούς ρυθμούς εμβολιασμού κατά της Covid-19. Μέχρι χθες είχε χορηγήσει 382.416 εμβόλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 14:23

Πηγή www.zougla.gr