Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, 09:56

Ο Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για νέο του πόστο επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν. Μεταξύ άλλων, επέλεξε ως διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου την Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, ενώ τη θέση της γραμματέως θα αναλάβει η Τζεν Ψάκη. Η Ψάκη, ελληνικής καταγωγής, θα πάρει πόστο της Κέιλι ΜακΕνάνι μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, σύμφωνα με τον Guardian, σχεδιάζει επίσης να ορίσει τη Νίρα Τάντεν ως διευθύντρια του Γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού. Και τρεις υπηρέτησαν την κυβέρνηση επί προεδρίας Ομπάμα. Η Μπέντινγκφιλντ διετέλεσε διευθύντρια Επικοινωνιών για τον Μπάιντεν ενώ ήταν αντιπρόεδρος, η Ψάκη ήταν διευθύντρια Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Τάντεν ήταν σύμβουλος στη Γραμματέα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Τύπου, αυτή θα πάει στην Κάριν Τζιν Πιέρ, η οποία ήταν εκπρόσωπος της Καμάλα Χάρις, ενώ η Πίλι Τόμπαρ θα είναι αναπληρώτρια διευθύντρια Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.

Η υψηλόβαθμη σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις, Σιμόν Σάντερς, θα είναι η εκπρόσωπος Τύπου της εκλεγμένης αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος, Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ θα είναι η διευθύντρια επικοινωνίας της επόμενης πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν.

«Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα την πρώτη υψηλόβαθμη ομάδα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία σε ζητήματα επικοινωνίας, φέρνοντας διαφορετικές αντιλήψεις στη δουλειά τους, αλλά και μία κοινή δέσμευση για την καλύτερη ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ποια είναι όμως η Τζεν Ψάκη, η Ελληνοαμερικανή που είχε βρεθεί στον Λευκό Οίκο και υπό την προεδρία του Ομπάμα;

Η Ψάκη διαθέτει εμπειρία από Γραφείο Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, καθώς την περίοδο 2015-2017 ήταν σύμβουλος στον συγκεκριμένο τομέα, προς το τέλος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Η Ψάκη έχει ελληνικές, ιρλανδικές και πολωνικές ρίζες. Η καταγωγή της από την Ελλάδα είναι από τη Μεσσηνία και γεννήθηκε στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, ενώ αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Γκρίνουιτς το 1996. Η 42χρονη Ψάκη ήταν εξαιρετική αθλήτρια της κολύμβησης. Γονείς της είναι Δημήτρης Ψάκης και Ιλέιν Μέντβεϊ. Ο πατέρας της ήταν κτηματομεσίτης, ιδιοκτήτης δύο εταιρειών, πριν συνταξιοδοτηθεί.

Η πολιτική πορεία της ξεκίνησε το 2001, όταν εργάστηκε στις καμπάνιες των Δημοκρατικών Τομ Χάρκιν και Τομ Βίλσακ. Το 2004 συμμετείχε στην ομάδα εκστρατείας του Τζον Κέρι, όπου εργάστηκε ως αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου.

Από το 2005 έως το 2006, εργάστηκε ως διευθύντρια Επικοινωνίας του Τζον Κρόουλι, αλλά και ως περιφερειακή γραμματέας Τύπου για την Επιτροπή Εκστρατείας του Δημοκρατικού Κογκρέσου.

Στην καμπάνια του Ομπάμα το 2008, η Ψάκη εργάστηκε ως ταξιδιωτική γραμματέας Τύπου. Μετά την εκλογική νίκη του Ομπάμα, η Ψάκη τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο ως αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου και τον Δεκέμβριο του 2009 προήχθη σε αναπληρώτρια διευθύντρια Επικοινωνιών, πριν αποχωρήσει από τη θέση το 2011 για να γίνει αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Global Strategy Group. Το 2012 επέστρεψε στην ομάδα του Ομπάμα και το 2013 έγινε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων εργάστηκε και ως σχολιάστρια πολιτικών ειδήσεων στο CNN το 2017. Η Ψάκη είναι παντρεμένη με τον Γκρέγκορι Μάθιου Μέσερ, αναπληρωτή διευθυντή Οικονομικών στην επιτροπή εκστρατείας του Δημοκρατικού κόμματος, με τον οποίο έχουν δύο παιδιά.

Πηγή www.zougla.gr