Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, 11:18

Κοινή γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναστολή της τελωνιακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κατέθεσαν Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή την επιστολή που εστάλη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχετικά «με την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων προστασίας κατά της Τουρκίας εξαιτίας παραβίασης, εκ μέρους της, της τελωνειακής ένωσης με την υιοθέτηση μονομερώς μη προβλεπόμενων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδύναμων μέτρων και αναφορικά με ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της ΕΕ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η ερώτηση των ευρωβουλευτών της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Λευτέρη Χριστοφόρου, κατατέθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου».

Ακολουθεί κείμενο της ερώτησης:

Λήψη μέτρων προστασίας και αναστολή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ -Τουρκίας ως απάντηση στην κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην από 19.10.2020 επιστολή του προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Oliver Varhelyi, η οποία κοινοποιήθηκε στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, κ. Valdis Dombrovskis, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας σημειώνει ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση με την υιοθέτηση, μονομερώς, μη προβλεπομένων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδύναμων μέτρων, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου του 2020 και ζητά ως απάντηση σ’ αυτή την αντισυμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας την άμεση υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων προστασίας σύμφωνα με άρθρο 60 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1970 και το άρθρο 58 της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Συνδέσεως ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης με βάση την Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (άρθρο 60 επ.) ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε: Ποια είναι η θέση σας σχετικά, πρώτον, με την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων προστασίας και, δεύτερον, με τη λήψη του μέτρου της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας;

Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 

Κυμπουρόπουλος Στυλιανός

Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ 

Σπυράκη Μαρία 

Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 

Ασημακοπούλου Αννα-Μισέλ 

Κύρτσος Γεώργιος

Ζαγοράκης Θεόδωρος

Χριστοφόρου Λευτέρης

Φούρλας Λουκάς

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή www.zougla.gr