Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021, 00:52

Το μικρότερο κόμμα της κεντρώας κυβέρνησης συνασπισμού της Ρουμανίας, USR-Plus θα αποσύρει αύριο τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων Φλορίν Κίτσου.

Η διάλυση του τρικομματικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της Ρουμανίας, τους Φιλελεύθερους του Κίτσου, ένα εθνοτικό ουγγρικό κόμμα και το USR-Plus, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια φιλόδοξη ατζέντα για τη μείωση του προϋπολογισμού και των εξωτερικών ελλειμμάτων του κράτους της Μαύρης Θάλασσας.

Οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης την Παρασκευή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για την υποστήριξη του Κίτσου, με το USR-Plus να επιμένει στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, έχοντας τη βοήθεια των υπερεθνικιστών της αντιπολίτευσης.

«Αύριο το πρωί, οι επιστολές παραίτησης των υπουργών μας θα βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης του USR, Νταν Μπάρνα. «Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση και… δεν πρόκειται να έχουμε μια βραδιά διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ελέγχουν μαζί το 56% των εδρών του Κοινοβουλίου και ο Μπάρνα τόνισε ότι το κόμμα του θέλει την συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, «αλλά χωρίς τον Κίτσου, καθώς αυτός έχασε την εμπιστοσύνη μας».

Ο Μπάρνα έχει τονίσει ότι το USR-Plus έχει συγκεντρώσει 122 υπογραφές για μια ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας με τη βοήθεια του εθνικιστικού κόμματος AUR, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης του κόμματος αποπέμφθηκε όταν αντιτάχθηκε σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης της τοπικής ανάπτυξης υποδομών.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάστηκε από τον Κίτσου για την υποστήριξη έργων υποδομής τοπικών κοινοτήτων εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό κρίθηκε από το USR ως ένα εργαλείο για να δελεάσει ισχυρούς δημάρχους πόλεων να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό σε εθνικό επίπεδο.

Για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας του USR-Plus χρειάζονται τουλάχιστον 234 ψήφοι και χρειάζεται να την ψηφίσει η πλειοψηφία των αριστερών αντιπολιτευόμενων βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών. Οι ημερομηνίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής θα εγκριθούν από τους βουλευτές αύριο Τρίτη.

Ο Κίτσου, ένας σχετικά νεοφερμένος πολιτικός, αλλά υποστηριζόμενος από τον κεντρώο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ελπίζει να κερδίσει την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές αυτόν τον μήνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua

Πηγή www.zougla.gr