Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021, 09:22

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου-Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού, Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη Έρευνά μου με τίτλο «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές την εποχή της πανδημίας», η οποία έχει αναρτηθεί στην παρούσα ιστοσελίδα (eglimata-emprismou.gr), το προηγούμενο έτος 2020 αποτέλεσε θλιβερή πρωτιά θανάτων σε κατοικίες από (αστικές) πυρκαγιές από το έτος 2010, αφού έχασε τη ζωή του ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός (68) πολιτών, ποσοστό αύξησης 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό αστικών το διάστημα (2010-2019). Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία θανάτων σε κατοικίες και κατά το 2021, όπως αυτά προκύπτουν για τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) του έτους, είναι άκρως απογοητευτικά.

Πιο συγκεκριμένα τους ως άνω δύο πρώτους μήνες του 2021 έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιές σε κατοικίες συνολικά είκοσι (20) ανθρώπινες ζωές. Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν (12) θάνατοι και τον Φεβρουάριο (8) θάνατοι, ποσοστό αύξησης 33,3% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, όπου είχαν προξενηθεί συνολικά τους ίδιους δύο μήνες (15) θάνατοι {Ιανουάριο (10) και Φεβρουάριο (5) θάνατοι}. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό αυτή η υπερβολικά επικίνδυνη αυτή αυξητική τάση στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε ένα νέο πιο θλιβερό αρνητικό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες από το 2020.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη/Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και να λάβει άμεσα μέτρα αποτροπής του πρωτόγνωρου αυτού φαινομένου που απασχολεί την κοινωνία από το 2020 και εφεξής.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021, 09:28

Πηγή www.zougla.gr