Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020, 08:26

Περού: Ανεστάλησαν οι κλινικές δοκιμές κινεζικού υποψηφίου εμβολίου για τον Covid-19

Οι αρχές του Περού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή, για προληπτικούς λόγους, των κλινικών δοκιμών κινεζικού υποψηφίου εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού, διότι ένας από τους εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτές παρουσίασε νευρολογική διαταραχή.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αποφάσισε τη διακοπή, προληπτικά, καθώς ένας από τους συμμετέχοντες παρουσιάζει δυσκολία στην κίνηση των ποδιών λόγω αδυναμίας, σύμφωνα με περουβιανά ΜΜΕ.

«Πριν από μερικές ημέρες ενημερώσαμε, όπως οφείλαμε, τις ρυθμιστικές αρχές ότι ένας από τους συμμετέχοντες (στις κλινικές δοκιμές) παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που ενδέχεται να ανταποκρίνονται σε μια επιπλοκή γνωστή με την ονομασία (σ.σ.: σύνδρομο) Γκιγιέν-Μπαρέ», εξήγησε ο Χερμάν Μάλαγα, επικεφαλής ερευνητής στις δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm, σύμφωνα με τον Τύπο.

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι σπάνια νευρολογική διαταραχή, μη μεταδοτική, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται σε μέρος του λεγόμενου περιφερικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει μυική αδυναμία και απώλεια της αίσθησης των ποδιών και των χεριών, ως παράλυση και ακόμη και τον θάνατο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Το Περού είχε κηρύξει στα μέσα του 2019 κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προσωρινά σε πολλές περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας πολλών κρουσμάτων του συνδρόμου αυτού.

Οι δοκιμές του εμβολίου αναμενόταν να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τη διαδικασία με τη συμμετοχή 12.000 ανθρώπων. Εάν τα αποτελέσματα ήταν θετικά, κάτι που δεν αναμενόταν να γίνει γνωστό πριν από τα μέσα του 2021, η περουβιανή κυβέρνηση σκόπευε να αγοράσει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις για να εμβολιάσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Στο Περού έως χθες Παρασκευή ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανερχόταν σε 36.499 νεκρούς επί συνόλου 979.111 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020, 08:26

Πηγή www.zougla.gr