Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 08:01

Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ένοχο και καταδίκασε σε 11 χρόνια κάθειρξη πρώην υπήκοο των ΗΠΑ, διότι άνοιξε πυρ με πιστόλι εναντίον διαδηλωτών στην παραθαλάσσια πόλη Ρενιάκα, κοντά στη Βαλπαραΐσο, πριν από έναν χρόνο.

δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Τζον Κόβιν πράγματι άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας διαδηλωτών σε προκυμαία της πόλης. Η κινητοποίηση στη Ρενιάκα ήταν μια από τις δεκάδες στη Χιλή στα τέλη του 2019, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κοινωνικής αδικίας, οι οποίες ωστόσο είχαν αμαυρωθεί από εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες.

Ο Κόβιν κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και την αδικαιολόγητη χρήση όπλου σε δημόσιο δρόμο.

Ούτε ο ίδιος, ούτε ο συνήγορος υπεράσπισής του ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.

Μετά επεισόδιο, ένας άνδρας που ανέφερε πως ήταν ο Κόβιν τόνισε σε βίντεο, οποίο μεταφορτώθηκε στο YouTube, πως άνοιξε πυρ με πιστόλι του διότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε επίθεση και περικυκλώθηκε από διαδηλωτές.

«Φοβόμουν για τη ζωή μου καθώς δεχόμουν επίθεση από βίαιο όχλο» ανέφερε στο βίντεο εκείνο, το οποίο στο μεταξύ έχει αφαιρεθεί από την πλατφόρμα. «Δεν έκανα τίποτα κακό» πρόσθεσε.

Ο Κόβιν, που κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα, είχε κάποτε διεκδικήσει έδρα στο Κογκρέσο αυτοπροβαλλόμενος ως υποψήφιος που πιστεύει στο δόγμα της ελευθεριότητας. Μέσα ενημέρωσης στη Χιλή είχαν γράψει όταν τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές πως ήταν οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής εγκατεστημένος στη λατινοαμερικανική χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κόβιν αποποιήθηκε την ιδιότητα του Αμερικανού πολίτη το 2015 και δεν είναι πλέον υπήκοος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 08:24

Πηγή www.zougla.gr